Úvod do mlékařství - Úvodní přednáška
«»
Popis:
Úvod
VÝZNAM MLÉKAŘSTVÍ
- základ výživy mláďat
- zdravá výživa lidí
- ekologie - krajinotvorba
- světový obchod
- zaměstnanost lidí
STRUČNÁ HISTORIE MLÉKAŘSTVÍ U NÁS
primitivní lidové mlékařství již v dávné minulosti - neolitické kultury (3.tis.př.n.l.)
933 - kronika Břevnovského kláštera - záznam o placení sýrem
1770 - první výrobna tvarůžků
1870 - první mlékárna v Hostivicích u Prahy
1878 - první mlékárna na Moravě v Brně
1902 - mlékařská a sýrařská škola v Kroměříži
1. sv. válka - zaniklo 51 mlékáren
1920 - oživení - výraznější technický a technologický pokrok v mlékárenském průmyslu
1928 - začala výroba tavených sýrů
1934 - nařízena povinná pasterace mléka
2. sv. válka - omezení produkce
po 2. sv. válce - průmyslový rozvoj mlékařství
1948 - znárodnění
1951 - v každém kraji 1 národní mlékárenský podnik
1955 - poklesl počet mlékáren, likvidace družstevních mlékáren
1990 - počátek transformačního programu
1991 - restituční proces a privatizace
vstup do EU - splnění podmínek legislativy EU
Klíčová slova:
úvod do mlékařství
legislativa
bezpečnost potravin
mlékarenství
trh s mlékem
Obsah:
- Úvod
Světová mlékařská situace
Trh s mlékem
Mlékárenství v ČR
Bezpečnost potravin
Legislativa
Zdroje:
- Gajdůšek, S.: Laktologie, MZLU Brno, 2003.
- Kadlec, P.: Technologie potravin II, VŠCHT Praha 2002.
- Kadlec, P., Melzoch, K., Voldřich, M. a kol.: Co byste měli vědět o výrobě potravin?, VŠCHT Praha 2009.
- Bylund, G.: Dairy processing handbook. Tetra Pak 1995
- Zadražil, K.: Mlékařství, ČZU Praha 2002.
- Kouřimská, L.: Úvod do mlékařství, Laboratorní cvičení, ČZU Praha 2007.
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.