Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Úvodní přednáška z Pícninářství

«»
Přípona
.pdf
Typ
přednášky
Stažené
1 x
Velikost
3,2 MB
Jazyk
český
ID projektu
6445
Poslední úprava
24.08.2015
Zobrazeno
1 096 x
Autor:
jiri.hosko
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Pícninářství je speciální část rostlinné produkce zabývající se charakteristikami pícních plodin na orné půdě a trvalých travních porostů (luk a pastvin)
Vyžaduje znalosti z mnoha dalších, souvisejících oblastí:
• šlechtění a pěstování rostlin
• výživa zvířat
• výživa a hnojení rostlin
• půdoznalství
• mikrobiologie
• fytocenologie
• fyziologie rostlin
• fytopatologie
• ekologie
• meteorologie aj.

Píce je část rostliny (resp. celá rostlina), která je využívána ke krmení hospodářských zvířat, ale nejsou to samotná semena či plody
(zrno obilovin a luskovin není píce).
Píce tedy může být nadzemní fytomasa travních porostů a jetelovin, ale také bulvy řepy, kořeny mrkve či siláž z kukuřice

Klíčová slova:

pícninářství

orná půda

lukařství

pastvinářství

trávníkářství

zemědělství



Obsah:
  • Rozdělení pícnin v ČR (2013)
    Pícniny na orné půdě
    Struktura půdního fondu v ČR
    Lukařství a pastvinářství
    Neprodukční využití travních porostů - trávníkářství
    Vliv šlechtění na produkci a kvalitu píce
    Hospodářské charakteristiky pícních porostů
    Využití píce:
    Historie pěstování pícnin
    20. století
    Trendy po roce 1990
    Významní pedagogové spojeni s Pícninářstvím na VŠZ v Brně do 2. světové války:
    Trvalá udržitelnost zemědělství x pícniny
    Energetické a materiálové využívání nadbytečné pícní biomasy
    Ekologické zemědělství a pícniny v ČR
    Způsob využití zemědělské půdy na území ČR v letech 1935 - 2013
    Porovnání stavu přežvýkavců a koní
    Základní tendence vývoje u pícnin na orné půdě
    Nechtěné následky intenzifikace chovu skotu
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše