Úvodní přednáška z Pícninářství
«»
Popis:
Pícninářství je speciální část rostlinné produkce zabývající se charakteristikami pícních plodin na orné půdě a trvalých travních porostů (luk a pastvin)
Vyžaduje znalosti z mnoha dalších, souvisejících oblastí:
• šlechtění a pěstování rostlin
• výživa zvířat
• výživa a hnojení rostlin
• půdoznalství
• mikrobiologie
• fytocenologie
• fyziologie rostlin
• fytopatologie
• ekologie
• meteorologie aj.
Píce je část rostliny (resp. celá rostlina), která je využívána ke krmení hospodářských zvířat, ale nejsou to samotná semena či plody
(zrno obilovin a luskovin není píce).
Píce tedy může být nadzemní fytomasa travních porostů a jetelovin, ale také bulvy řepy, kořeny mrkve či siláž z kukuřice
Klíčová slova:
pícninářství
orná půda
lukařství
pastvinářství
trávníkářství
zemědělství
Obsah:
- Rozdělení pícnin v ČR (2013)
Pícniny na orné půdě
Struktura půdního fondu v ČR
Lukařství a pastvinářství
Neprodukční využití travních porostů - trávníkářství
Vliv šlechtění na produkci a kvalitu píce
Hospodářské charakteristiky pícních porostů
Využití píce:
Historie pěstování pícnin
20. století
Trendy po roce 1990
Významní pedagogové spojeni s Pícninářstvím na VŠZ v Brně do 2. světové války:
Trvalá udržitelnost zemědělství x pícniny
Energetické a materiálové využívání nadbytečné pícní biomasy
Ekologické zemědělství a pícniny v ČR
Způsob využití zemědělské půdy na území ČR v letech 1935 - 2013
Porovnání stavu přežvýkavců a koní
Základní tendence vývoje u pícnin na orné půdě
Nechtěné následky intenzifikace chovu skotu
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.