Popis:
Postavení analytické chemie v dynamickém pojetí chemie potravin
Potraviny - produkty rostlinného a živočišného původu - aktivní enzymové systémy
rychlé a značné změny ve složení fyzikálně-chemickém, výživovém, senzorickém….
procesy probíhající při zpracování, skladování
Potraviny - měnící se soustavy
prognóza osudu hlavních živin, biofaktorů, senzoricky účinných látek, jejich prekurzorů…
Posuzování jakosti potravin
Dynamické pojetí analýzy potravin - aplikace vhodných analytických metod, které splňují požadavky na toto pojetí analytiky.
Uplatnění prakticky všech typů analytických metod - chemických, fyzikálně-chemických, mikrobiologických, biologických
Klíčová slova:
analytická chemie
potraviny
vážková analýza
analýza potravin
gravimetrické postupy
polarimetrie
Obsah:
- Postavení analytické chemie v dynamickém pojetí chemie potravin
Chemické a fyzikálně-chemické metody v analýze potravin
Chyby výsledků chemické analýzy
Klasifikace chyb měření
Chyby analytických výsledků
VYmezení použitelnosti analytické metody
Metrologické vlastnosti analytické metody
Mez detekce lod (limit of detection)
Mez stanovitelnosti loq (limit of qantification)
Metrologické vlastnosti analytické metody shodnost těsnost
VÁžková analýza (gravimetrie)
Gravimetrické postupy v analýze potravin
Optické metody
Polarimetrie