Analytika potravin
Popis:
Minerální látky
Popeloviny - prvky a sloučeniny, které vznikají při mineralizaci potravin.
• významné složky výživy rostlin, mikroorganizmů, zvířat i člověka
Zúčastňují se mnohých biochemických reakcí v organizmu
• regulačních
• oxidačně-redukčních
• skeletotvorných funkcí
• biokatalyzátory - enzymy
Minerální látky
Obsah se pohybuje v širokém rozmezí
• 0,1 - 5% i více
Minerální látky jsou stabilní a během technologického zpracování se jejich obsah nemění.
Mění se však jejich forma během zpracování, skladování, trávení
Klíčová slova:
potraviny
minerální látky
spektrometr
obsah popela
alkalita
vodný výluh
písek
mineralizace
Obsah:
- Minerální látky
Minerální látky prvky
Celkový obsah popela
Alkalita popela
Vodný výluh
Písek
Stanovení jednotlivých minerálních složek
Rozklad vzorku (mineralizace) pro stanovení jednotlivých minerálních složek
Metody rozkladů vzorků
Rozklad na mokré cestě
Rozklad na mokré cestě za použití mikrovln
Přehled užívaných oxidačních kyselin při mokrých rozkladech
Jiné metody rozkladu
Rozklad na suché cestě
Rozklad na suché cestě
Stanovení prvků vážkovými a titračními metodami
Stanovení prvků metodami atomové spektrometrie
Atomová spektrometrie
Atomová absorpční spektrometrie AAS
Techniky AAS
Plamenová technika F AAS
Technika elektrotermické atomizace ET AAS
F AAS versus ET AAS
Další techniky AAS
Atomová emisní spekrometrie - Plamenová fotometrie
Atomová emisní spektrometrie s buzením v Ar-Ar indukčně vázaném plazmatu
Anorganické hmotnostní spektrometrie s buzením v indukčně vázaném plazmatu ICP MS
ICP MS
Stanovení aniontů
Stanovení aniontů, iontově výměnná chromatografie IEC
Stanovení aniontů, kapilární elektroforéza CE
Dusíkaté látky
Stanovení bílkovin
Stanovení bílkovin - ukazatele obsahu bílkovin
Stanovení bílkovin - metody založené na stanovení celkového dusíku
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.