Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny - prezentace
«»
Popis:
Bílkoviny
V organizmu plní řadu jedinečných a mimořádných funkcí.
• Biochemické disciplíny
Spolu s DNA a RNA, polysacharidy (lipidy) se řadí mezi biopolymery.
Rostliny a některé mikroorganizmy - syntéza bílkovin ze základních substrátů
• Voda
• Oxid uhličitý
• Anorganické sloučeniny dusíku
Živočichové - příjem potravou.
Při trávení se bílkoviny hydrolyzují na základní složky (AMK, další sloučeniny), ze kterých si živočichové syntetizují vlastní specifické bílkoviny nebo je využívají jako zdroj energie - patřík hlavním živinám.
• Ve výživě jsou nezastupitelné.
• Interakce a reakce bílkovin zásadně ovlivňují organoleptické vlastnosti potravin, vůni, chuť, barvu a texturu.
Klíčová slova:
aminokyseliny
bílkoviny
peptidy
proteiny
struktura
reakce
Obsah:
- Bílkoviny
Aminokyseliny
Struktura aminokyselin
Základní aminokyseliny
Aminokyseliny bílkovin- základní aminokyseliny
Klasifikace základních aminokyselin
Modifikované základní aminokyseliny - deriváty proteinogenních aminokyselin
Nekódované (nebílkovinné) aminokyseliny
Esenciální aminokyseliny pro člověka
Neesenciální aminokyseliny
Optické vlastnosti aminokyselin
Aminokyseliny-acidobazické vlastnosti
Struktura a vlastnosti nejvýznamnějších aminokyselin
Titrační křivky kyseliny glutamové a histidinu
Organoleptické vlastnosti AMK
Peptidy
Významné peptidy živočišných a rostlinných tkání
Peptidy živočišných a rostlinných tkání
Další významné peptidy
Proteiny-bílkoviny
Proteiny-bílkoviny-klasifikace a názvosloví
Intramolekulární a intermolekulární reakce
Reakce se složkami potravin
Další reakce
Proteiny - výživa
Výskyt a složení proteinů v potravinách
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.