Chladírny a mrazírny potravin
«»
Popis:
Chladírny a mrazírny potravin
• Chlazením a mražením
- se konzervuje a dlouhodobě uchovává celá řada surovin potravin a potravin rostlinného a živočišného původu.
• Chlazením a mražením se uchovávají
- brambory, ovoce, zelenina a potravinářské výrobky z nich.
- maso hovězí vepřové, drůbeží, tzv. na kosti i bez kosti,
- masné výrobky a řada dalších potravin, resp. potravinářských komodit.
• Je to tedy velmi důležitá potravinářská vícekomoditní technologie a technika pro dlouhodobou uchovatelnost naznačených surovin potravin a potravin.
Chladírny a mrazírny potravin
• Protagonistou - Clarence Birdseye, americký vládní zmocněnec, který v letech 1912 až 1915 zjišťoval aktuální stav divoké zvěře a ryb na Labradoru.
• Povšiml toho, že když místní usedlici lovili ryby, ony okamžitě zmrzly tzv. “na kámen“. Přímo na Labradoru Birdseye naložil svou zásobu zeleniny do soudku a nechal ji zmrznout. Tento způsob uchování zeleniny v čerstvémstavu si takto prakticky ověřil.
• Po návratu do USA založil v roce 1924 v New Yersey první továrnu na zmražené potraviny. Během pěti let vydělal na „vynálezu zmražených potravin“ tehdy fantastickou částku 22 milionu dolarů.
• V roce 1929 tuto prosperující firmu prodal a vymínil si, že nadále ponese jeho jméno a logo Birds Eye (ptačí oko).
Klíčová slova:
chladírna
mrazírna
potraviny
zemědělské produkty
výparník
kondenzátor
mrazírenské komory
Obsah:
- Chladírny a mrazírny potravin
Biotermodynamické principy uchovatelnosti chlazených a mražených potravin
Odtávání výparníku
Určení požadovaného chladícího výkonu chladírny a mrazírny potravin
Chlazení II - a
Bionické dimenzování chladícího zařízení pro chladírnu a mrazírnu potravin
Určení geometrické velikosti chladícího kompresoru
Bionické dimenzování výparníku
Dimenzování kondenzátoru chladícího zařízení
Termostatické expanzní ventily (TEV) chladícího zařízení
Zjednodušené navrhování chladíren a mrazíren potravin
Zařízení pro tvorbu řízené atmosféry (ŘA)
Adsorber bez regenerace
Konzervace potravinářských zrnin chlazením
Zařízení pro zmrazování potravin
Druhy mrazících zařízení potravin
Zmrazování potravin v mrazírenských komorách
Nepřímá zmrazovací zařízení
Nepřímá zmrazovací zařízení balených potravin
Kontaktní (přímá) zmrazovací zařízení
Ponořovací zmrazovací zařízení potravin
Kryogenní zmrazování potravin
Průběh teplot při kryogenním a tradičním zmrazování
Výrobníky ledu pro potravinářství
Chladící řetěz
Zdroje:
- Habarta F.: Skladování ovoce a jeho průmyslové zpracování, UVTIZ, Praha, 1979
- Hlavačka V. a kol.: Tepelně technické pochody v systémech plyn - tuhé částice, SNTL-TKI, Praha, 1980
- Horáček V.: Snížení ztrát hmotnosti a jakosti ovoce při jejich skladování investiční technickou úrovní klimatizovaných skladů i jejich vyspělým provozováním, Energetika zemědělství - skriptum PGS, VŠZ Brno, 1984
- Kutílek M.: Vlhkost pórovitých materiálů, SNTL, Praha, 1984
- Kyzlink Vl.: Základy konzervace potravin, VŠCHT Praha, 1980
- Landolina C.: Skladování ovoce a zeleniny ve vytvořené a kontrolované atmosféře pro zlepšení kvality, Samiji S.A. via Bolzano, Miláno, Italia, 1978
- Malmejster A.K.: Sovremenyje problemy biomechaniky, nakl. Zinatne, Riga, 1983
- Osterloch A. a kol.: Obstlagerung VEB Deutscher Landwirthschaftsverlag, Berlin, 1980
- Groda B.: Biotechnické problémy procesů produkce mléka a ovoce, Doktorská disertační práce, VŠZ Brno, 1991
- Groda B.: Technika zpracování zemědělských produktů - dodatky I, VŠZ Brno, 1993
- Chlumský Vl. a kol.: Technika chlazení, SNTL, Praha, 1971
- Ibl V. a kol.: Chladící technika v potravinářství, SNTL, Praha, 1971
- Groda B.: Termomechanika, ES MZLU Brno, 2001
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.