Popis:
Čaj
Pro účely této vyhlášky se rozumí
a) čajem výrobek rostlinného původu sloužící k přípravě nápoje určeného k přímé spotřebě nebo nápoj připravený z tohoto výrobku,
b) čajem pravým - čaj vyrobený z výhonků, listů, pupenů, nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinennsis (Linaeus) O. Kunze, popřípadě jejich kombinací,
c) zeleným čajem čaj pravý, ve kterém neproběhla fermentace,
d) polofermentovaným čajem (oolongem) čaj pravý, ve kterém proběhla částečná fermentace,
e) černým čajem čaj pravý, ve kterém proběhla plná fermentace,
f) čajovým extraktem výrobek získaný vodní extrakcí čaje sloužící po rozpuštění ve vodě k přípravě nápoje,
g) instantním čajem instantní výrobek, obsahující čajový extrakt a jiné složky, určený k přípravě nápojů rozpuštěním ve vodě,
h) ovoněným čajem čaj, který absorboval požadované vůně a pachy,
i) ochuceným čajem směs čaje pravého s ochucujícími částmi rostlin uvedenými v příloze č. 2, jejichž obsah nepřesahuje 50 % hmotnosti směsi,
Klíčová slova:
členění
čaj
označování
skupiny
historie čaju
spotřeba
země původu
zpracování
třídění
skladování
fermentace
Obsah:
- Legislativa
Čaj
Členění na druhy a skupiny
Označování
Požadavky na jakost - smyslové požadavky
Požadavky na jakost - fyz.a chem. požadavky na jakost čaje
Technologické požadavky
Historie
Spotřeba
Čajový keř
Země původu
Chemické složení čaje
Zpracování čaje
Klasické zpracování
1. Zavadnutí
2. Svinování
3. Fermentace
4. Sušení
5. Třídění a skladování
CTC, LTP
Bílý čaj
Zelený čaj
Oolong
Žlutý čaj
Černý čaj
Phu - Er
Speciální druhy čajů
Vedlejší produkty výroby
Lístkové čaje