Hygienické, technologické a senzorické hodnocení kakaa a čokolády
Popis:
Kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem
Pro účely této vyhlášky se rozumí:
• kakaovými boby - fermentovaná a sušená semena kakaovníku (Theobroma cacao L.)
•
kakaovým tukem - tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí nevyhovující požadavkům stanoveným pro kakaové máslo
•
kakaovým máslem - tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí odpovídající požadavkům uvedeným v příloze č. 7 tabulce 3
•
kakaovým práškem (kakaem) - potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, upravených do formy prášku, obsahující nejméně 20 % kakaového másla v sušině a nejvýše 9 % vody
•
směsí kakaa s cukrem - potravina získaná mechanickým smísením nebo instantizací kakaa s cukrem v určitém poměru
•
čokoládou v prášku - potravina vyrobená ze směsi kakaa a cukrů obsahující nejméně 32 % kakaa
•
čokoládou k přípravě nápoje, slazeným kakaem, slazeným kakaovým práškem - potraviny vyrobené ze směsi kakaa a cukrů obsahující nejméně 25 % kakaa
Klíčová slova:
kakao
prášek
čokoláda
jakost
výroba
kakaovník
kakaové boby
kakaové máslo
směs kakaa s cukrem
Obsah:
- Kakaový prášek a směsi kakaa s cukrem
Členění na druhy, skupiny a podskupiny
Označování
Požadavky na jakost-fyzikální a chemické požadavky na jakost
Požadavky na jakost
Čokoláda a čokoládové bonbony
Čokoláda a čokoládové bonbony
Členění na druhy, skupiny a podskupiny
Označování
Požadavky na jakost
VÝroba čokolády a čokoládových cukrovinek
Historie
Základní suroviny
Kakaovník
Kakaové boby
Schéma technologického postupu
Chemické složení
Náhražky kakaového másla
Účinky na organizmus
VAdy čokolády
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.