Popis:
Káva
Pro účely této vyhlášky se rozumí:
• zelenou kávou - sušená semena kávovníku rodu Coffea zbavená pergamenové slupky
•
praženou kávou - výrobek získaný pražením zelené kávy
•
praženou kávou bez kofeinu - výrobek získaný pražením zelené kávy, který obsahuje nejvýše 0,1 % kofeinu v sušině
•
kávovým extraktem, instantní kávou, rozpustnou kávou, rozpustným kávovým extraktem - výrobek v jakékoliv koncentraci, získaný pražením kávy a následnou extrakcí s použitím vody jako extrakčního prostředí a s vyloučením všech postupů hydrolýzy zahrnujících přídavek kyseliny nebo zásady, obsahující rozpustné a aromatické složky kávy, které mohou obsahovat nerozpustné oleje pocházející z kávy, stopy jiných nerozpustných látek pocházejících z kávy nebo z vody, použité pro extrakci
Klíčová slova:
káva
označování
kávovník
produkce
zpracování
kofein
instantní káva
receptury
speciality
hodnocení kávy
Obsah:
- Káva
Členění na druhy, skupiny a podskupiny
Označování
Požadavky na jakost - smyslové
Požadavky na jakost - fyzikální a chemické
Požadavky na jakost
Kávovník
Coffea arabica
Coffea robusta (canephora)
Coffea liberica
Kávovník - plod
Produkce kávy ve světě
Jakost
Zpracování
Spotřeba kávy
Chemické složení kávy
Kofein
Kofein a fyziologický vliv - pozitiva
Kofein a fyziologický vliv - negativa
Užití kofeinu
Obsah kofeinu v různých nápojích
Theofylin, theobromin
Stanovení kofeinu
Káva bez kofeinu
Instantní káva
Příprava kávy
Receptury
Příprava kávy - variace z espressa
Speciality
Hodnocení kávy
Doplnění k čajům
Čaje - nečaje