Popis:
Pro účely této vyhlášky se rozumí:
a) mlýnskými obilnými výrobky, výrobky získané zpracováním obilí, pohanky a rýže vícestupňovým mlýnským postupem
b) moukou mlýnský obilný výrobek získaný mletím obilí a tříděný podle velikosti částic, obsahu minerálních látek a druhu použitého obilí
c) krupicí mlýnský obilný výrobek získaný v první fázi mletí obilí v podobě hrubších částic zbavených slupek
d) vločkami výrobky z vyčištěného a oloupaného obilného zrna nebo bezpluchého nebo zbaveného pluch, získané jeho mačkáním nebo příčným řezáním
e) trhankou výrobek z vyčištěného obilného zrna, získaný šetrným drcením
f) kroupami výrobky z vyčištěného obilného zrna, převážně z ječmene, zbaveného obalových vrstev broušením
g) lámankou zlomkové drobné netříděné obilné kroupy
h) jáhlami vyčištěná zrna prosa upravená loupáním a leštěním
i) klíčky částice nebo šupinky nasládlé chuti získané při mlýnském zpracování obilného zrna
j) obilovinami pro přímou spotřebu vyčištěná, popřípadě dále jinak upravená obilná zrna, zejména pšenice, žita, ječmene nebo ovsa
Klíčová slova:
vyhláška
označování
obalové vrstvy
aleuronová vrstva
bílkoviny
lepek
obiloviny
Obsah:
- Legislativa
Pro účely této vyhlášky se rozumí:
Členění na skupiny a podskupiny
Členění na skupiny a podskupiny
Označování
Požadavky na jakost
Fyzikální a chemické požadavky
Uvádění do oběhu
Anatomická stavba obilného zrna
Obalové vrstvy
Aleuronová vrstva
Endosperm
Klíček
Chemické složení zrna
Sacharidy
Škrob
Stavební polysacharidy
Bílkoviny
Lepek
VÝznam škrobu a bk
Lipidy obilovin
Skladování zrna
Druhy obilovin, mouk
Pšenice
Pšenice setá
Pšenice špalda
Žito
Ječmen
Oves
Kukuřice, rýže
Proso
Amarant - laskavec
Pohanka
Celiakie, bezlepková dieta
VYmletí mouky
Typová čísla
Skladování mouky
Hodnocení mouky