Hygienické, technologické a senzorické hodnocení naturálních a modifikovaných škrobů
Popis:
Legislativa
Pro účely této vyhlášky se rozumí:
a) škrobem přírodní prášek získaný izolací ze škrobnatých surovin rostlinného původu
b) pudingem v prášku výrobek ze škrobu ve formě polotovaru s přídavkem dalších látek, určený pro kulinární úpravu
c) maltodextrinem práškový výrobek ze škrobu získaný enzymatickou hydrolýzou škrobu
d) dextrózovým ekvivalentem (DE) obsah redukujících cukrů v sušině v procentech vyjádřený jako glukóza, který určuje stupeň hydrolýzy škrobu
Označování
1) Kromě údajů uvedených v zákoně a ve zvláštní vyhlášce* jsou tyto další požadavky na označení:
a) škrob se označí názvem druhu a skupiny
b) výrobky ze škrobu se označí pouze názvem skupiny
c) maltodextriny se označí i dextrózovým ekvivalentem
2) Mléčným pudingem v prášku se označí výrobek ze škrobu s obsahem nejméně 10 % hmotnostních sušeného mléka
Klíčová slova:
označování
škrob
amylopektin
bramborový škrob
modifikované škroby
senzorické hodnocení
Obsah:
- Legislativa
Členění na druhy a skupiny
Označování
Požadavky na jakost - fyzikální a chemické
Škrob bramborový, pšeničný a kukuřičný
Pudingy
Maltodextriny
Požadavky na jakost - smyslové
Škrob bramborový, pšeničný a kukuřičný
Výrobky ze škrobu
Škrob
Amylosa
Amylopektin
Mazovatění škrobu
Retrogradace škrobových disperzí
Průmyslová výroba škrobu
Technologický postup výroby škrobu
Technologie výroby bramborového škrobu
Technologie výroby pšeničného škrobu
Výrobky ze škrobu
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.