Hygienické, technologické a senzorické hodnocení ovoce, základní vady
Popis:
Čerstvé ovoce
Čerstvé ovoce jsou jedlé plody a semena stromů, keřů nebo bylin uváděné do oběhu bezprostředně po sklizni nebo po určité době skladování v syrovém stavu
Členění čerstvého ovoce
Čerstvé ovoce - jádrové, peckové, bobulové, skořápkové, plody tropů a subtropů
Označování
Kromě údajů uvedených v zákoně a v prováděcím právním předpisu (vyhláška č. 113/2005 Sb.) se čerstvé ovoce dále označí:
• názvem podskupiny
• třídou jakosti
• názvem odrůdy
• údajem o tom, že byla po sklizni ošetřena konzervačními nebo jinými chemickými látkami
Klíčová slova:
čerstvé ovoce
jakost
skladování
čištění
sklizeň
dělení
inspekce
zmrazené ovoce
kontaminace
chemické složení
Obsah:
- Hygienické, technologické a senzorické hodnocení ovoce, základní vady
Legislativa
Čerstvé ovoce
Členění čerstvého ovoce
Označování
Požadavky na jakost
Skladování
Zpracované ovoce
Zpracování ovoce
1. Předběžné technologické operace
Sklizeň
Skladování
Čištění
Třídění - inspekce
Odstranění nepoživatelných částí
Dělení
2. Výrobky zachovávající kusovitost - konzervované tepelnou sterilací
Sušené ovoce
Zmrazované ovoce
3. Výroba rozmělněných produktů
Rozmělněné ovoce
4. Výroba macerovaného ovoce
5. Výroba čirých ovocných šťáv
6. Výroba koncentrátů
Kontaminace ovoce plísněmi
Doporučení pro spotřebitele
Rozdělení ovoce
Chemické složení ovoce
Fyziologické vlastnosti
Negativa
Konzum a skladování ovoce
Pravidla
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.