Popis:
Čerstvá zelenina jsou jedlé části, zejména kořeny, bulvy, listy, nať, květenství, plody jednoletých nebo víceletých rostlin uváděné do oběhu bezprostředně po sklizni nebo po určité době skladování v syrovém stavu
Čerstvá zelenina - košťálová, kořenová, listová, lusková, plodová, cibulová, natě, klasy a výhonky
Označování
Kromě údajů uvedených v zákoně a v prováděcím právním předpisu (vyhláška č. 113/2005 S.) se čerstvá zelenina dále označí:
• názvem podskupiny
•
třídou jakosti
•
názvem odrůdy
•
údajem o tom, že byla po sklizni ošetřena konzervačními nebo jinými chemickými látkami.
Požadavky na jakost
Čerstvá zelenina se zařazuje podle smyslových a fyzikálních požadavků do tříd jakosti, které jsou stanoveny předpisy ES o normách pro jednotlivé druhy ovoce nebo zeleniny nebo technickou normou
Skladování
Čerstvá zelenina se skladuje odděleně, v čistých, dobře větratelných prostorách, popřípadě v prostorách s řízenou atmosférou na dřevěných podlážkách
Klíčová slova:
čerstvá zelenina
zpracovaná zelenina
technologické operace
kusovitost suroviny
produkty
speciální výrobky
Obsah:
- Čerstvá zelenina
Zpracovaná zelenina
1. Předběžné technologické operace
2. Výroba produktů zachovávajících kusovitost suroviny
3. Výroba rozmělněných produktů
4. Výroba macerované zeleniny
5. Speciální výrobky