Popis:
KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY
kysaný (fermentovaný) mléčný výrobek = mléčný výrobek získaný kysáním mléka, smetany, podmáslí nebo jejich směsi za použití mikroorganismů
Princip výroby:
výběr mléka
nízký počet MO
bez inhibičních látek
standardizace tuku a tukuprosté sušiny
tuk: nejčastěji 0,5 - 3,5 %
obsah tukuprosté sušiny: jogurty min 8,2 %
přídavek sacharidů, umělých sladidel a stabilizátorů
hydrokoloidy - váží vodu, zvyšují viskozitu a pomáhají snižovat objem
syrovátky vylučované na povrchu
nejčastěji používané: želatina, pektin, agar-agar a škrob
deaerace
zvláště pokud se používají striktně anaerobní MO
Klíčová slova:
mléčné výrobky
mlékařství
jogurty
fermentace
kefír
homogenizace
Obsah:
- Kysané mléčné výrobky
Fermentované výrobky s mezofilními bakteriemi
Fermentované výrobky s termofilními bakteriemi
Fermentované výrobky s bakteriemi a kvasinkami