Popis:
Rostlina - STROM
Název: La Pacho, Guyacan, Pau ď Arco
lat.: Tabebuida serratifolia
Výskyt: deštné pralesy od Argentiny po Mexiko, jednotlivě i v sušších tropických pralesích
Výška až 20 m, koruna Ø 70 cm, v chladnějších horách až 700 let.
Kvete říjen - únor, růžově až ostře červeně!!!!
Surovina k přípravě čaje- vnitřní kůra - LÝKO- červenohnědě zbarvené
Obsažené látky:
-chloridy, železo (až 205 mg/kg kůry), fluor, jód, draslík (180 mg /kg), vápník (45 g/kg), kobalt, měď, hořčík, mangan, fosfáty, selen, zinek, deriváty fenolů,
- La Pachol (látka s antibiotickým a tumorytlumícím účinkem; v minimální dávce 1 mg/kg je již vysoce účinný - Janssens Tee Almanach, Felicitas Hübner Verlag, Waldeck, 2003, s. 236-241. ISBN - 3-927359-85-8).
- látky posilující imunitu, podporující hojení ran - dosud isolováno asi 20 chemických látek, mezi nimi i kyselina veratrová a veratroaldehyd.
- třísloviny - 10 - 18 %, adstringentně působící, pečující o ekzémy a další změny na mokvající kůži.
Vyrábějí se i La Pacho extrakty, bývají velmi silné a účinné !!!
Jejich účinek je popsán i moderními autory. Vezmeme-li v úvahu medicínu „pralesa“ a zkušenosti např. s léčením malárie od r. 1820 isoláty z kůry „chininovníků“, účinky extraktů z kůry La Pacho jsou velmi pečlivě studovány a popisovány.
Klíčová slova:
rostlina
obsažené látky
příprava čaje
trvanlivost
komerční produkty
la pacho
Obsah:
- Rostlina - STROM
Obsažené látky:
Příprava čaje La Pacho
Trvanlivost
Komerční produkty La Pacho
La Pacho v obchodě