Látky vonné a chuťové - senzoricky významné látky
«»
Popis:
Látky vonné a chuťové - senzoricky významné látky
Charakteristické vlastnosti
Vonné látky
• nízkomolekulární látky Mr < 300
• málo rozpustné ve vodě
• většinou nepolární nebo středně polární
• těkavé (kapalné i tuhé) nebo plynné při lab. teplotě (důležité vlastnosti: teplota varu, tlak nasycených par)
Chuťové látky
• nízkomolekulární látky i látky o střední Mr
• polární i nepolární látky
• organické i anorganické sloučeniny
• kyseliny, zásady i látky bez acidobazických vlastností
Klíčová slova:
vonné látky
chuťové látky
analýza
kyselé látky
hořké látky
trpké látky
Obsah:
- Látky vonné a chuťové - senzoricky významné látky
Vonné a chuťové látky z hlediska původu
Pojmy senzorické analýzy
Směsi přírodních látek
Oblasti využití analýzy vonných a chuťových látek
Vybrané skupiny vonných látek
Vonné látky (2)
Vonné látky (3)
Vonné látky (4)
Vonné látky (5)
Vonné látky (6)
Vonné látky (7)
Vonné látky (8)
Vonné látky (9)
Vonné látky (10)
Vonné látky (11)
Vonné látky (12)
Vonné látky (13)
Vonné látky (14)
Chuťové látky
Kyselé látky
Hořké látky
Hořké látky (2)
Hořké látky (3)
Trpké látky
Analýza těkavých (vonných) látek
Schéma multikomponentní analýzy těkavých látek
Analýza vonných látek
Další metody izolace a frakcionace (pro těkavé i netěkavé látky)
Identifikace a kvantifikace těkavých látek metodou plynové chromatografie
Využití GC v analýze vonných látek
Stanovení jednotlivých látek a jejich skupin
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.