Popis:
Lipidy
Skupina lipofilních chemicky rozdílných látek:
Acylglyceroly, volné mastné kyseliny, vosky, steroidy, složené tuky (osahující i nelipidickou složku, bílkoviny, fosfor, sacharidy), dále v tucích rozpustné uhlovodíky, alkoholy, vitamíny atd.
Při analýze potravin stačí často stanovit pouze celkové množství lipidů.
• použití některé standardizované metody pro příslušný materiál
• některá fyzikální metoda - pro rychlé rutinní sledování
Pro stanovení lipidové fáze třeba lipidy izolovat šetrnějšími extrakčními postupy a extrakt frakcionovat různými chromatografickými metodami.
Klasické metody analýzy lipidů dnes po zavedení instrumentálních metod ztratily prakticky všechen význam.
Lipidy
Analytické úkoly
• izolace lipidů
• stanovení celkového obsahu lipidů (stanovení tuku)
• charakterizace tuku stanovením tukových čísel
• stanovení frakcí lipidů
- triacylglyceroly, vosky
- fosfolipidy...
• stanovení složení mastných kyselin
• stanovení stupně žluklosti tuku
• stanovení oxidační stability
• stanovení doprovodných látek lipidů
Klíčová slova:
lipidy
tuky
izolace
tukové číslo
frakce lipidů
mastné kyseliny
oxidační stabilita
doprovodné látky
Obsah:
- Lipidy
Izolace a stanovení tuku
Stanovení tukových čísel
Stanovení frakcí lipidů
Složení mastných kyselin lipidů
Stanovení stupně žluklosti tuku
Stanovení oxidační stability tuku
Stanovení doprovodných látek lipidů stanovení nezmýdelnitelných látek
Stanovení doprovodných látek lipidů