Popis:
Med je
koncentrovaný roztok cukrů, který „produkuje“ převážně včela medonosná.
Suroviny: -řídký nektar z květů,
- medovice - nestrávená šťáva po projití zažívacím traktem savého hmyzu na povrchu rostlin, tzv. spadek, a
- sekret zelených částí stromů, rostlin…..
Včely: sbírají, přetvářejí, předávají dalším a kombinují se svými specifickými látkami- sekrety žláz (bílkoviny, enzymy), ukládají, zahušťují (dehydratují) a pak uzavírají v buňkách včelího díla.
Klíčová slova:
med
nektar
spadek
mšice
cukry
vitamíny
aminokyseliny
lisovaný med
pekařský med
včelí vosk
Obsah:
- Med
Nektar
Medovicový (lesní) med
Medovice
Spadek
Mšice
Skupiny plemen včely medonosné
Včela jako opylovač
Včela jako producent medu
Složení medu
Cukry
Necukerné látky
Aromatické látky
Vitamíny
Aminokyseliny (bílkoviny):
Suspendované látky
Baktericidní účinek medu
Med vytočený
Med lisovaný:
Med pastový:
Pekařský med
Etiketa v souladu s legislativou
Spotřeba medu v ČR po mnoho desítek let
Včelí vosk
Parazitózy včel