Popis:
MLÉČNOST - schopnost matek poskytnout mléko pouze pro odchov mláďat (objem mléka, který stačí na odchov mláďat), termín u matek, které se nedojí (králice, prasnice, fena, kočky)
DOJIVOST - objem vyprodukovaného mléka, hodnocený za laktaci
DOJNOST - schopnost produkce mléka pro mládě a potřebu člověka
DOJITELNOST - schopnost uvolňovat mléko (zcela pustit mléko), reagovat na dojící zařízení vyloučením mléka
MLEZIVO - colostrum, mléko nezralé, první sekret mléčné žlázy s vyšším obsahem solí (minerální látky), bílkovin, tuku a nižším obsahem laktózy, prvních 24 hod po porodu vysoká hladina gamaglobulinů (rychle klesá) - zajištění pasivní imunity mláděti
MLÉKO - zralé mléko (produkováno po mlezivu), využitelné pro lidskou výživu
- mléko kaseinové (kráva, koza, ovce), hlavní bílkovinou kasein (víc než 75 %)
- mléko albuminové (člověk, masožravci, lichokopytníci), má méně než 75 % kaseinu z celkového množství bílkovin
Klíčová slova:
maso
mléko
užitek
ovce
kozy
krávy
králice
kvalita
typy mléka
Obsah:
- Mléčná užitkovost
Rozdíly ve složení zralého a nezralého mléka
Typy mléka u samic - dle bílkovin
Kráva - dojnice
Ovce
Koza
Klisna
Prasnice
Králice
Chemické složení mléka
Laktační křivka
Perzistence laktace
Masná užitkovost
VAdy masa
Hodnocení masné užitkovosti
Jatečný rozbor
Jatečná výtěžnost
Technologický rozbor masa 24 hod po porážce
Kategorie masa
Složení jatečného trupu prasete
Laboratorní rozbor 48 hod po porážce
Prasata
Třídy jakosti klasifikovaných jut nepodléhající rozdělení - prasata
Kvalita masa a tuku
Skot - kategorie jatečných zvířat a označení jut
Prasata - kategorie jatečných zvířat