Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Posmrtné změny - vaznost masa

«»
Přípona
.pdf
Typ
prezentace
Stažené
0 x
Velikost
0,5 MB
Jazyk
český
ID projektu
6147
Poslední úprava
13.07.2015
Zobrazeno
1 617 x
Autor:
agata.kucova
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Složení libové svaloviny

• obsahuje asi 75 % vody
• vázaná
-pravá hydratační (monomolekulární a multimolekulární vrstvy)
-imobilizovaná (ovlivnění přitažlivých a odpudivých silmezi peptidovými řetězce)
• ve filamentech
• mezi filamenty
• v sarkoplasmatickém prostoru
• extracelulární vázaná kapilárně
» volná
-mezibuněčné prostory
-volně vytékající

Změny obsahu vody
• lze imobilizovat 700 -800 g vody na 100 g bílkovin v mase
• změny vzdáleností mezi peptidovými řetězci
• vazby v mase
» vodíkové můstky
» disulfidové můstky
» iontové vazby (+ a -skupiny)
» iontové vazby s 2mocnými kovy
•rozmělnění masa
» stupeň desintegrace
-jemná měl -nižší vaznost

Klíčová slova:

posmrtné změny

svalovina

obsah vody

vaznost

postmortální změny

zrání

nízká teplota



Obsah:
  • Složení libové svaloviny
    Změny obsahu vody
    Vaznost
    Ovlivnění vaznosti
    Postmortální změny
    Nízká teplota
    Odchylky zrání masa
    Využití PSE a DFD masa
    Zvyšování vaznosti pomocí aditiv
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše