Posmrtné změny - vaznost masa
«»
Popis:
Složení libové svaloviny
• obsahuje asi 75 % vody
•
vázaná
-pravá hydratační (monomolekulární a multimolekulární vrstvy)
-imobilizovaná (ovlivnění přitažlivých a odpudivých silmezi peptidovými řetězce)
•
ve filamentech
•
mezi filamenty
•
v sarkoplasmatickém prostoru
•
extracelulární vázaná kapilárně
»
volná
-mezibuněčné prostory
-volně vytékající
Změny obsahu vody
• lze imobilizovat 700 -800 g vody na 100 g bílkovin v mase
• změny vzdáleností mezi peptidovými řetězci
• vazby v mase
» vodíkové můstky
»
disulfidové můstky
»
iontové vazby (+ a -skupiny)
»
iontové vazby s 2mocnými kovy
•rozmělnění masa
»
stupeň desintegrace
-jemná měl -nižší vaznost
Klíčová slova:
posmrtné změny
svalovina
obsah vody
vaznost
postmortální změny
zrání
nízká teplota
Obsah:
- Složení libové svaloviny
Změny obsahu vody
Vaznost
Ovlivnění vaznosti
Postmortální změny
Nízká teplota
Odchylky zrání masa
Využití PSE a DFD masa
Zvyšování vaznosti pomocí aditiv
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.