Prezentace na téma Tuky (Lipidy)
«»
Popis:
Charakteristika lipidů
- Z řečtiny - lípos = tuk
- Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů nebo jejich derivátů (zmýdelnitelné lipidy)
- Důležitá součást buněk nerozpustných ve vodě, ale rozpustných v organických rozpouštědlech (etanol, chloroform, ether)
Hlavní funkce v lidském organismu
» Zdroj a rezerva energie
- Největší zdroj energie ve stravě 1 g tuku = 9 kcal = 38 kJ - relativně nejvyšší podíl vodíku z živin
- Živiny přijaté nad normu => ukládání do zásob (acylglyceroly)
- Energetické zásoby v lidském těle - 50 000 kcal
» Strukturní funkce
- Stavební komponenta biologických membrán
- Přenos podnětů - polární lipidy (nerv. tkáň až 40% lipidů)
» Ochranné funkce
- Izolace - zabraňuje ztrátám tepla a vody
- Ochrana orgánů před mechanickým poškozením
- Napomáhá využití vitaminů rozpustných v tucích
- Vyvolávají pocit sytosti po požití
- Snižují objem stravy bohaté na energii
- Z cholesterolu se tvoří steroidní hormony
Klíčová slova:
lipidy
tuky
vstřebávání
cholesterol
kyselina
tuky
oleje
Obsah:
- Charakteristika lipidů
Význam lipidů
Dělení lipidů
Přehled MK
Trávení a vstřebávání lipidů
Cholesterol
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.