Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Prezentace na téma Tuky (Lipidy)

«»
Přípona
.ppt
Typ
prezentace
Stažené
3 x
Velikost
11,6 MB
Jazyk
český
ID projektu
5527
Poslední úprava
13.04.2015
Zobrazeno
1 771 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Charakteristika lipidů

- Z řečtiny - lípos = tuk
- Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů nebo jejich derivátů (zmýdelnitelné lipidy)
- Důležitá součást buněk nerozpustných ve vodě, ale rozpustných v organických rozpouštědlech (etanol, chloroform, ether)

Hlavní funkce v lidském organismu

» Zdroj a rezerva energie
- Největší zdroj energie ve stravě 1 g tuku = 9 kcal = 38 kJ - relativně nejvyšší podíl vodíku z živin
- Živiny přijaté nad normu => ukládání do zásob (acylglyceroly)
- Energetické zásoby v lidském těle - 50 000 kcal
» Strukturní funkce
- Stavební komponenta biologických membrán
- Přenos podnětů - polární lipidy (nerv. tkáň až 40% lipidů)
» Ochranné funkce
- Izolace - zabraňuje ztrátám tepla a vody
- Ochrana orgánů před mechanickým poškozením

- Napomáhá využití vitaminů rozpustných v tucích
- Vyvolávají pocit sytosti po požití
- Snižují objem stravy bohaté na energii
- Z cholesterolu se tvoří steroidní hormony


Klíčová slova:

lipidy

tuky

vstřebávání

cholesterol

kyselina

tuky

oleje



Obsah:
  • Charakteristika lipidů
    Význam lipidů
    Dělení lipidů
    Přehled MK
    Trávení a vstřebávání lipidů
    Cholesterol
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše