Popis:
SCEZOVÁNÍ SLADINY
• Odrmutované dílo lze popsat jako hustou suspenzi mláta ve vodném roztoku extraktivních látek, tj. ve sladině.
• Obě tyto složky je třeba při scezování co nejdokonaleji rozdělit.
• V první fázi scezování se s využitím filtrační vrstvy mláta oddělí hlavní podíl v suspenzi zadržené sladiny, tj. předku, ve druhé fázi se mláto promyje horkou vodou.
• Promytím, v pivovarské terminologii vyslazením, se získá zředěná sladina zvaná výstřelky. Jakmile dosáhne celkový objem předku a výstřelků požadované hodnoty, scezování se ukončí.
• Získaný objem sladiny pohromadě se dále zpracuje při chmelovaru.
• Mláto oddělené při scezování se využívá jako zkrmitelný odpad.
Rychlost scezování
• Z rovnice lze odvodit, že proces scezování a vyslazování bude ovlivněn
- jakostí sladu,
- mechanickým složením šrotu,
- způsobem rmutování,
- vlastnostmi sladiny,
- zatížením scezovacího dna a strukturou mláta,
- technikou scezování
Klíčová slova:
scezování
varní zařízení
scezovací káď
mláto
filtrace
Obsah:
- Scezování sladiny
Rychlost scezování je popsána upravenou darcyho rovnicí:
Rychlost scezování
Konstrukční řešení scezovacího zařízení a použitý software
Scezovací souprava
Scezovací káď
Scezovací káď starší konstrukce
Moderní scezovací káď
Sladinový filtr
Scezovací káď systému strain master
Ostatní scezovací zařízení
Mláto
VArní souprava