Popis:
Skladování
Sila (obr. 2-3) mohou být ocelová nebo železobetonová. Z hlediska technologických požadavků vyhovují jen sila železobetonová. Skládají se z více pravoúhlých, šestibokých nebo kruhových komor, hlubokých 18-32-45m. V současné době se staví pouze železobetonová sila o půdorysu komor 4 x 4 m. Komory mohou být vybaveny tlakovým nebo sacím větráním. Některé komory jsou určeny výhradně pro skladování ječmene, jiné jen pro slad, v některých se skladuje obojí (společné dopravní cesty). Mimo těchto typicky skladových sil existují i sušicí sila, která se však dnes nestaví pro příliš vysoké náklady na provoz.
VÝROBA SLADU
►druhy sladů
►máčení
►klíčení
►hvozdění
►odkličování a skladování sladu
►kontrolní sladování
►sladové výtažky
Cílem sladování je přeměnit ječmen na slad bohatý na enzymy a extrakt, a to za minimálních nákladů a ztrát.
Proces výroby sladu lze z hlediska jednotlivých výrobních fází rozdělit na tři úseky:
►máčení
►klíčení
►hvozdění
Tomuto rozdělení pak odpovídají i tradiční názvy jednotlivých technologických středisek - máčírna, klíčírna a hvozd.
Máčení
Cílem máčení je zvýšit řízeným způsobem obsah vody v zrnu pro zahájení enzymatických reakcí a pro klíčení zrna, při únosné spotřebě vody odstranit splavky a lehké nečistoty, umýt zrno a ze zrna vyloužit nežádoucí látky. Máčení dnes považujeme za nejdůležitější úsek výroby sladu, který rozhoduje o jeho budoucí kvalitě.
Klíčová slova:
výroba
slad
máčení
klíčení
doprava
ječmen
čištění
Obsah:
- Manipulace, čištění, třídění
Příjem ječmene, čištění
Skladování
VÝROBA SLADU
Máčení
Máčírna
Současný způsob - vzdušné máčení
Záplavové máčení
Opakované máčení
Sprchové máčení
Klasické máčení
Klíčení
Linka posuvné hromady
Bubnové klíčidlo
Skříňové klíčidlo
Saladinova skříň
Skříň - systém Lausmann
Ječmenem naplněný náduvník
Vyprázdněný náduvník
Salladinova skříň
Sladovna v Litovli
Litovel
Doprava
Přeprava sladu po železnici