Prezentace na téma Výroba sladu
«»
Popis:
Hvozdění
• je závěrečnou fází výroby sladu.
• Zelený slad je na hvozdě nejprve předsušen při teplotách do 60 °C, následně pak vyhřát a dotažen při teplotách od 80 do 105 °C.
CÍL HVOZDĚNÍ
• převést zelený slad s vysokým obsahem vody do skladovatelného a stabilního stavu,
• zastavit životní a luštící pochody v zrně
• a vytvořit aromatické a barevné látky, charakteristické pro druhy sladu za minimálních nákladů a ztrát.
TEORIE HVOZDĚNÍ
Hvozdění je nezastupitelnou operací při výrobě sladu z těchto důvodů:
■ Zelený slad není v důsledku vysokého obsahu vody skladovatelný, snížením obsahu vody během hvozdění se slad stává skladovatelným a stabilním.
■ Hvozdění zastavuje životní pochody zárodku, tzn. zastavuje se klíčení a další luštění zrna.
■ Během hvozdění se tvoří barevné a aromatické látky, které jsou charakteristické pro jednotlivé druhy sladů a piv.
Klíčová slova:
hvozdění
výměník
lísky
sběr materiálu
zchlazování
odkličování
skladování
speciality
Obsah:
- Hvozdění
Teorie hvozdění
Rozdělení hvozdů
Strojně-technologické vybavení hvozdů
Tepelný výměník
Lísky
VEntilátor, tahy hvozdu
Nastírací a vyklízecí zařízení
Sbírání hotového sladu
Zchlazování sladu
Dálková čidla, regulační prvky a automatika hvozdu
Typy hvozdů - jednolískový hvozd
Jednolískový hvozd - výhody:
Dvoulískový hvozd
Třílískový hvozd
Skříňový hvozd
Kruhový hvozd
Kruhový hvozd (bühler) nymburk
Hvozdy kontinuální
Tepelná účinnost hvozdu
Nejdůležitější data hvozdů
Technologie hvozdění světlého sladu plzeňského typu
Hvozdění světlého sladu na jednolískovém hvozdu
Odkličování a skladování sladu
Sladový květ
Uskladnění sladu
Čistění a leštění sladu (polírování)
VÝroba speciálních sladů
Diastatický slad
Karamelový slad
Barvicí slad
Pšeničný slad
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.