Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Prezentace na téma Výroba sladu

«»
Přípona
.pdf
Typ
prezentace
Stažené
0 x
Velikost
2,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
5477
Poslední úprava
07.04.2015
Zobrazeno
1 528 x
Autor:
techplanet
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Hvozdění
• je závěrečnou fází výroby sladu.
• Zelený slad je na hvozdě nejprve předsušen při teplotách do 60 °C, následně pak vyhřát a dotažen při teplotách od 80 do 105 °C.

CÍL HVOZDĚNÍ
• převést zelený slad s vysokým obsahem vody do skladovatelného a stabilního stavu,
• zastavit životní a luštící pochody v zrně
• a vytvořit aromatické a barevné látky, charakteristické pro druhy sladu za minimálních nákladů a ztrát.

TEORIE HVOZDĚNÍ
Hvozdění je nezastupitelnou operací při výrobě sladu z těchto důvodů:
■ Zelený slad není v důsledku vysokého obsahu vody skladovatelný, snížením obsahu vody během hvozdění se slad stává skladovatelným a stabilním.
■ Hvozdění zastavuje životní pochody zárodku, tzn. zastavuje se klíčení a další luštění zrna.
■ Během hvozdění se tvoří barevné a aromatické látky, které jsou charakteristické pro jednotlivé druhy sladů a piv.

Klíčová slova:

hvozdění

výměník

lísky

sběr materiálu

zchlazování

odkličování

skladování

speciality



Obsah:
  • Hvozdění
    Teorie hvozdění
    Rozdělení hvozdů
    Strojně-technologické vybavení hvozdů
    Tepelný výměník
    Lísky
    VEntilátor, tahy hvozdu
    Nastírací a vyklízecí zařízení
    Sbírání hotového sladu
    Zchlazování sladu
    Dálková čidla, regulační prvky a automatika hvozdu
    Typy hvozdů - jednolískový hvozd
    Jednolískový hvozd - výhody:
    Dvoulískový hvozd
    Třílískový hvozd
    Skříňový hvozd
    Kruhový hvozd
    Kruhový hvozd (bühler) nymburk
    Hvozdy kontinuální
    Tepelná účinnost hvozdu
    Nejdůležitější data hvozdů
    Technologie hvozdění světlého sladu plzeňského typu
    Hvozdění světlého sladu na jednolískovém hvozdu
    Odkličování a skladování sladu
    Sladový květ
    Uskladnění sladu
    Čistění a leštění sladu (polírování)
    VÝroba speciálních sladů
    Diastatický slad
    Karamelový slad
    Barvicí slad
    Pšeničný slad
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše