Prezentace z předmětu Cizorodé látky v potravinách
«»
Popis:
Nebezpečí z potravin
• Potraviny obsahují přirozeně se vyskytující chemické látky rostlinného nebo živočišného původu. Při výrobě a zpracování se potraviny dostávají do kontaktu s řadou mikroorganismů, předmětů a přirozeně se vyskytujících nebo uměle vyrobených látek.
• Nebezpečí z potravin = všechny potencionálně škodlivé činitele či situace při zpracování potravinami, které mohou ohrozit zdravotní stav konzumenta
Identifikace nebezpečí
• Nebezpečí z potravin je přímo úměrné stupni nedodržování zásad bezpečného nakládání s potravinami na úrovni prvovýroby, výrobců, distributorů a prodejců potravin a samozřejmě také spotřebitelů.
• Nebezpečí z potravin se dělí na: biologická, chemická a fyzikální
Nebezpečí z potravin
• Biologická nebezpečí
- Látky vznikající mikrobiologickou činností
• mykotoxiny = sekundární metabolity plísní (aflatoxin, ochratoxin, patulin..)
• toxiny mikroorganismů = jejich sekundární metabolity (botulotoxin)
• heterocyklické aminy
- Patogenní mikroorganismy
- Paraziti
Toxoplasmosa, Trichinelosa, • Cysticerkosa
- Viry (žloutenka)
- Pozměněný prionový protein (BSE)
E)
Klíčová slova:
nebezpečí
pesticidy
přírodní toxické látky
organické a anorganické látky
potravní řetězce
chromatografie
Obsah:
- CZL_nebezpečí z potravin
Rezidua pesticidů
Přídatné látky
Přírodní toxické látky
Endogenní CZL
Charakteristika PCB,PCDD,PCDF,PAH
CZL vznikajici v potravinach
CZL vznikající z lipidů
CZL z výroby plastických hmot
Anorganické a organické látky ve vodě
Ozdravění potravních řetězců
Rizika a účinky CZL v potravinách
Chromatografické metody analýzy CZL
Vlastnosti cizorodých látek
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.