Prezentace z předmětu Technologie masné produkce
Popis:
Maso v lidské výživě
• maso konzumováno víc než 15 tisíc generací
•
symbol síly, postupně pouhá součást potravy - důležité začínají být i senzorické a estetické vjemy
•
společenská stránka - manifestace společenského postavení
•
módní trendy stravování, často podporované reklamou
Maso ve výživě - zdravotní aspekty
•
zdroj plnohodnotných bílkovin - obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí vyrobit a musí je přijímat stravou
•
bílkoviny pro naše tělo dobře stravitelné
•
zdroj vitaminů A, B a D
•
zdroj minerálních látek, zejm. železa
•
Fe z masa je pro organismus daleko lépe využitelné než Fe z rostlinných zdrojů
Maso ve výživě - zdravotní aspekty
•
důležitost konzumace masa se mění s věkem, maso je důležité v období růstu dětí
•
dlouhodobá konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva o 50 % a rakoviny konečníku o 20 % » snížit konzumaci masa na dvakrát týdně
Klíčová slova:
lidská výživa
složení masa
mikrobiologie masa
vady masa
veterinární prohlídka
bourání masa
suroviny
Obsah:
- Maso v lidské výživě
Chemické složení masa, metody stanovení základních složek
Mikrobiologie masa a masných výrobků, vady masa
Veterinární prohlídka, nákup skotu, prasat, ovcí
Bourání masa, masné polotovary
Suroviny pro masnou výrobu, obaly v masné výrobě
Legislativa živočišných produktů
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.