Prezentace z přednášek Hygiena produkce masa
«»
Popis:
Faktory ovlivňující jakost masa
Genetické - dány předpoklady pro určité znaky
Fyziologické - podmínky, které umožňují míru projevení se těchto znaků
Genetické faktory
• Ovlivnění během intrauterinního života; některé vlastnosti mají různou dědivost - kvalita masa, složení těla, reprodukční schopnosti
- Lokus - úsek molekuly DNA (všechna zvířata jednoho druhu mají stejný počet lokusů)
- Alely - varianty jednoho genu
- QTL (Quantitative Trais Loci) - lokusy ovlivňující kvantitativní znaky
- Kandidátní gen - konkrétní gen v QTL pro danou vlastnost, musí mít alespoň 2 alely
- Detekce alel a kandidátních genů - PCR, RFLP
Kandidátní geny produkce masa u skotu
• Dvojí osvalení (dwarfismus) - gen MSTM - kóduje protein, který v embryogenezi reguluje (blokuje) tvorbu svalových vláken - myogenezi - mutace - alela - neplní svoji funkci - enormní růst svaloviny (recesívní znak)
• Gen růstového hormonu
• Gen leptinu
• Gen karboxypeptidázy E - (CPE) - množství tělesného tuku
• IGF, MYOD - regulace vývoje myofibril, gen myogeninu - vývin kosterního svalstva
• Geny calpainu, calpastatinu - zrání masa
Klíčová slova:
jakost masa
zmrazování masa
jatečné zvířata
porážení drůbeže
složení masa
spotřeba a zdravotní aspekty
Obsah:
- Faktory ovlivňující jakost masa
Chlazení a zmrazováni masa
Konzervace masa
Nákup jatečních zvířat - nový
Označování potravin
Porážení drůbeže
Porážení jatečných zvířat
Produkce a zpracování ryb
Produkce drůbeže
Produkce zvěřiny
Složení masa
Spotřeba a zdravotní aspekty konzumace masa
Základy technologie masné výroby
ZRÁNÍ MASA
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.