Prezentace z přednášek Řízení kvality a bezpečnosti potravin
Popis:
Úvod
• Význam a postavení předmětu ve studijním plánu navazujícího magisterského studia
• Význam aspektů bezpečnosti a kvality potravin
Kvalita (obecně) a její vnímání
• Kvalita / jakost - Je to totéž?
• Jakost je
- způsobilost pro užití.
- souhrn vlastností vyjadřujících schopnost výrobku plnit funkce, pro které je určen.
- je shoda s požadavky.
- je to, co za ni považuje zákazník.
• Definice jakosti v normě ČSN EN ISO 9000:2006
Kvalita a bezpečnost potravin
• = hygienické, nutriční, technologické, senzorické a informační aspekty, užitná hodnota, aspekty ekonomické
• základní podmínky kvality potravin jsou bezpečnost a zdravotní nezávadnost
Co je to bezpečná potravina?
Na zajištění a zachování bezpečnosti potravin se podílí:
• zemědělská produkce
• zpracovatelé potravin
• dovozci
• distributoři
• státní orgány, ale i spotřebitelé.
Klíčová slova:
kvalita
bezpečnost potravin
spotřebitel
obrana potravin
falšování
certifikace
metrologie
Obsah:
- • Kvalita a bezpečnost potravin v ČR, potraviny a zdraví, potraviny a spotřebitel
• Hodnocení kvality potravin z pohledu spotřebitele, vnímání kvality potravin
• Obrana potravin a jejich falšování
• Strategie bezpečnosti potravin v ČR, evropská politika kvality
• Legislativní rámec zajištění kvality a bezpečnosti potravin
• Potravinářské standardy
• Obecné principy řízení kvality
• Co je to certifikace, postup
• Přehled potravinářských standardů - norem pro auditování systémů řízení bezpečnosti a kvality potravin
• certifikační standardy v potravinářství
• přehled potravinářských i nepotravinářských standardů, jejich stručná charakteristika
• audity
• metrologie v potravinářství
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.