Rozdělení, druhy a charakteristiky sušáren potravin
«»
Popis:
Rozdělení, druhy a charakteristiky sušáren potravin
Sušárna musí odpovídat:
- vlastnostem sušených potravin,
- způsobu sušení
- postupu (řádu) sušení
Rozdělení, druhy a charakteristiky sušáren potravin
V potravinářství je druh používané sušárny ovlivněn také provozními požadavky:
- sezónní charakter provozu, odpovídající sezónnosti sklizně sušených potravin;
- značně rozdílné fyzikálně-mechanické vlastnosti jednotlivých skupin sušených potravin (zrniny, mléko a pod.);
- většina sušených potravin má vysokou vlhkost, z čehož plynou vysoké požadavky na výkonnost sušáren tj. množství odpařené vlhkosti za jednotku času;
- z ekonomiky sušení plyne požadavek co nejnižších nákladů sušení, zejména provozních nákladů.
Klíčová slova:
sušáren potravin
potenciální energie
klasifikace
ovoce
sušený materiál
Obsah:
- Rozdělení, druhy a charakteristiky sušáren potravin
Klasifikace způsobů sušení a druhu sušáren
Sušárny se sušením materiálu bez nebo za občasného pohybu
Sušárny s pohybem sušeného materiálu vlivem jeho potenciální energie
Sušárny s pohybem sušeného materiálu vyvolaným kinetickou energií sušícího média
Sušárny s mechanickou dopravou sušeného materiálu sušícím prostorem
Sušárny s otáčejícím se sušícím prostorem
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.