Sacharidy - analýza potravin
«»
Popis:
Sacharidy
• zdroj energie
• funkční vlastnosti
• textura
• údržnost
• chutnost
• interakce s jinými složkami
• aromatické a chuťové látky
• pigmenty
Sacharidy
Analytické úkoly
• stanovení dominantního sacharidu v určitém materiálu (sacharosa v cukrovinkách, škrob v obilovinách, glykogen v mase…) → nutriční hodnota potraviny, výrobku;
stanovení celkových sacharidů je neobvyklé resp. až nemožné, určuje se výpočtem z obsahu ostatních složek:
• stanovení sumy určité skupiny sacharidů (aldosy, pentosy, redukující cukry)
• stanovení jednotlivých monosacharidů a oligosacharidů
→identifikace původu suroviny, důkaz falšování
→sledování průběhu technologických procesů (fermentace)
Klíčová slova:
sacharidy
cukry
izolace
čiření
odbarvování
stanovení cukrů
analýza cukrů
Obsah:
- Sacharidy
Izolace sacharidů
Čiření a odbarvování cukerných extraktů
Důkazy cukrů
Kvalitativní a semikvantitativní analýza
Planární chromatografie cukrů
Identifikace cukrů přípravou derivátů
Stanovení sacharidů
Příprava vzorku před stanovením
Polarimetrické metody stanovení cukrů
Chemické metody stanovení redukujících cukrů
Stanovení dvou a tří cukrů vedle sebe (kombinace chemických a polarimetrických metod)
Spektrofotometrické stanovení cukrů
Biochemické metody analýzy cukrů
Biochemické metody analýzy cukrů stanovení glukosy
Biochemické metody analýzy cukrů stanovení fruktosy
Biochemické metody analýzy cukrů stanovení sacharosy
Biochemické metody analýzy cukrů stanovení rafinosy
Zhodnocení enzymových metod
Vysokoúčinná kapalinová chromatografie
Chromatografie borátových komplexů cukrů na měničích aniontů
Chromatografie na měničích kationtů
Chromatografie cukrů na stacionárních fázích s vázanými aminoskupinami
Chromatografie cukrů na měničích aniontů v silně alkalickém prostředí (HPAEC)
Plynová chromatografie monosacharidů a oligosacharidů
Srovnání HPLC a GC chromatografie
Stanovení polysacharidů a vlákniny
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.