Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Sacharidy - analýza potravin

«»
Přípona
.pdf
Typ
prezentace
Stažené
0 x
Velikost
1,3 MB
Jazyk
český
ID projektu
5547
Poslední úprava
20.04.2015
Zobrazeno
1 503 x
Autor:
petr.cerny
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Sacharidy

zdroj energie
funkční vlastnosti
• textura
• údržnost
• chutnost
interakce s jinými složkami
• aromatické a chuťové látky
• pigmenty

Sacharidy

Analytické úkoly
• stanovení dominantního sacharidu v určitém materiálu (sacharosa v cukrovinkách, škrob v obilovinách, glykogen v mase…) → nutriční hodnota potraviny, výrobku;
stanovení celkových sacharidů je neobvyklé resp. až nemožné, určuje se výpočtem z obsahu ostatních složek:
• stanovení sumy určité skupiny sacharidů (aldosy, pentosy, redukující cukry)
• stanovení jednotlivých monosacharidů a oligosacharidů
→identifikace původu suroviny, důkaz falšování
→sledování průběhu technologických procesů (fermentace)

Klíčová slova:

sacharidy

cukry

izolace

čiření

odbarvování

stanovení cukrů

analýza cukrů



Obsah:
  • Sacharidy
    Izolace sacharidů
    Čiření a odbarvování cukerných extraktů
    Důkazy cukrů
    Kvalitativní a semikvantitativní analýza
    Planární chromatografie cukrů
    Identifikace cukrů přípravou derivátů
    Stanovení sacharidů
    Příprava vzorku před stanovením
    Polarimetrické metody stanovení cukrů
    Chemické metody stanovení redukujících cukrů
    Stanovení dvou a tří cukrů vedle sebe (kombinace chemických a polarimetrických metod)
    Spektrofotometrické stanovení cukrů
    Biochemické metody analýzy cukrů
    Biochemické metody analýzy cukrů stanovení glukosy
    Biochemické metody analýzy cukrů stanovení fruktosy
    Biochemické metody analýzy cukrů stanovení sacharosy
    Biochemické metody analýzy cukrů stanovení rafinosy
    Zhodnocení enzymových metod
    Vysokoúčinná kapalinová chromatografie
    Chromatografie borátových komplexů cukrů na měničích aniontů
    Chromatografie na měničích kationtů
    Chromatografie cukrů na stacionárních fázích s vázanými aminoskupinami
    Chromatografie cukrů na měničích aniontů v silně alkalickém prostředí (HPAEC)
    Plynová chromatografie monosacharidů a oligosacharidů
    Srovnání HPLC a GC chromatografie
    Stanovení polysacharidů a vlákniny
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše