Popis:
Některé základní pojmy.
• Sortimentace - cílevědomé, promyšlené dělení stromů (kmenů) na jednotlivé sortimenty
• Sortiment - oblé, štípané dříví nebo štěpky jmenovitého určení vyhovující požadavkům norem nebo technických podmínek
• Surový kmen - vytěžený, odvětvený strom, od kterého je oddělena kořenová část a vršek, vhodný pro výrobu jmenovitých sortimentů
• Vady dřeva - odchylky od normálních vlastností dřeva, abnormality a nepravidelnosti vznikající jako účinek prostředí a růstu, dále vlivem poškození dřeva houbami a hmyzem nebo poškození výrobou, skladováním.
•Výřez - vydruhovaná část kmene podle stanovených nejmenších rozměrů
•Čela výřezu - plochy koncových příčných řezů
•Dolní čelo - čelo tlustšího konce výřezu
•Horní čelo (čep) -čelo tenčího konce výřezu
Klíčová slova:
sortimentace
dříví
jakost
vady
růst
poškození
houby
hmyz
Obsah:
- Některé základní pojmy.
Kriteria sortimentace
Jakost - vady
Vady růstové
Poškození houbami, hmyzem
Rakovinový nádor
Mechanické poškození
Odlupčivá trhlina
Jakostní třídění
Výrobní vady
Třídění výřezů podle rozměrů