Stanovení přirozených složek potravin
«»
Popis:
Voda a sušina
Obsah vody (vlhkost, sušina)
• nejčastěji sledované a nejobtížněji stanovitelné ukazatele jakosti potravin
V potravinách ve formě
• Buněčné
• Volná
• Adsorbovaná
• Vázaná na různé složky potravin
• Krystalová
• Okludovaná
Metody stanovení vody
Nepřímé: stanovení sušiny
•vážkově
•refraktometricky
Přímé: stanovuje se voda
• destilační metody
» elektrometrickémetody
» denzitometrickémetody
» chemickémetody (metoda dle K.Fischera)
» plynováchromatografie
» NIR spektrometrie
Klíčová slova:
voda
sušina
stanovení sušiny
refraktometrie
denzitometrie
měření spekter
instrumentace
Obsah:
- Voda a sušina
Metody stanovení vody
Vážkové (gravimetrické) stanovení sušiny
Vážkové stanovení sušiny
Refraktometrické stanovení sušiny
Refraktometrie
Refraktometrické stanovení sušiny
Stanovení vody destilační metodou s organickým rozpouštědlem
Elektrometrické metody stanovení vody
Titrační stanovení vody metodou dle K. FISCHERA - Akvametrie
Další metody stanovení vody
Další metody stanovení vody -infračervená spektrometrie
Infračervené spektrum
Instrumentace
Měření spekter
Analytické využití
Měření spekter
Analytické využití
Stanovení vody
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.