Sušení zemědělských produktů
«»
Popis:
Sušení
• snižuje obsah vody v zemědělských produktech na hodnotu, při níž jemožné jejich dlouhodobé uchovávání
• je fyzikální děj, při němž se účinkem tepla snižuje obsah vody v sušených potravinách.
Sušení
• nemá docházet ke změně chemického složení potravin.
• Vlhkost (voda) se odstraňuje odpařováním nebo sublimací.
• Při sušení tedy dochází k fázové přeměně vody z kapaliny do plynu (páry), eventuelně ve výjimečných případech z ledu do plynu - při sušení sublimací.
Tímto se sušení zásadně liší od jiných, zejména mechanických způsobů snižování vlhkosti potravin (odstřeďování, lisování atp.).
Klíčová slova:
sušení
použitelnost
teplo
přenos hmoty
kinetika
dynamika
vlhkost
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.