Systém HACCP - Účinný nástroj pro zabezpečení zdravotní nezávadnosti potravin
«»
Popis:
Různé pohledy na systém HACCP
- Širší pojetí - from farm to fork
- zdravotní nezávadnost + další jakostní ukazatele
- Užší pojetí - výroba potravin
- pouze zdravotní nezávadnost
Pochopení konceptu HACCP
- HA - analýza nebezpečí
pojmy: NEBEZPEČÍ
RIZIKO
- CCP - kritické ochranné body
ochrana zdraví konzumenta
Klíčová slova:
HACCP
zdravotní nezávadnost
analýza
monitoring
verifikace
identifikace
diferenční analýza
Obsah:
- Různé pohledy na systém HACCP
Pochopení konceptu HACCP
Sedm principů systému HACCP
Vytvoření a realizace plánu HACCP
Fáze 1: příprava a plánování
Porozumění konceptu HACCP
Diferenční analýza
Propojení systému HACCP s dalšími systémy jakosti
Fáze 2: vytvoření plánu HACCP
Faktory ovlivňující zdravotní nezávadnost výrobku
Výrobek
Proudový diagram
Analýza nebezpečí (1. princip systému HACCP)
Relevantní nebezpečí
Alimentární nebezpečí
Nebezpečné situace - domácnost
Nebezpečné situace - průmysl
Nejčastější cesty kontaminace potravin
Kritický ochranný bod (CCP)
Identifikace CCP (2. princip systému HACCP)
Možné chyby při identifikaci CCP
Nastavení kritérií (3. princip)
Monitoring (4. princip)
Intervence (5. princip)
Jedna z příčin selhání systému HACCP
Verifikace systému (6. princip)
Dokumentace (7. princip)
Fáze 3: praktická realizace vytvořeného plánu HACCP
Úskalí přechodu fáze 2 => fáze 3
Fáze 4: udržování systému HACCP
Vybrané aplikace systému HACCP
Mlékárenské ošetření mléka
CCP - kondenzované mléko
Otrava enterotoxinem Cl. perfringens
Brojlerová kuřata (porážka a zpracování)
CCP1: eviscerace
CCP2: závěrečné promytí
CCP3: chlazení
CCP4: balení, chlazení
CCP5: chladírenské skladování
Vybrané případy alimentárních onemocnění
Listerióza - Francie 1993 - rilettes
E. coli O157:H7 - Francie 1993 - paté
Salmonelóza - USA 1994 - zmrzlina
Salmonelóza - UK 1996 - sýr čedar
Salmonelóza - UK 1996 - cereální dětská výživa
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.