Popis:
Technologie konzervárenství
Technologie rostlinných potravin rychle podléhajících zkáze
Zahrnuje:- tradiční zpracování ovoce a zeleniny v konzervárenských a mrazírenských provozech,
- systém přípravy hotových pokrmů,
- výrobu nealkoholických nápojů (na bázi ovocných a zeleninových šťáv).
Předběžná úprava ovoce a zeleniny
statisíce tun surovin, které převážně směřují přímo ke spotřebiteli po velmi malých úpravách (praní, třídění, balení).
Jde o každoroční produkci ovoce, zeleniny, brambor, příp. dalších plodin
Principy konzervace
Konzervace je každý úmyslný zákrok - úprava potravin, prodlužující jejich přirozenou trvanlivost (přirozená končí, nastupuje „umělá“).
Ideálně - zachovává jejich biologickou hodnotu, příp. za použití aditivních látek cíleně jejich nutriční hodnotu zvyšuje.
Zpracování rostlinných surovin v rámci konzervárenského průmyslu je typičtější sortimentem finálních výrobků a surovinou, než používanými konzervačními postupy.
I když jsou prakticky všechny metody konzervace potravin použitelné, využívají se některé jen sporadicky (efektivnost konzervace, návyky spotřebitelů apod.).
Klíčová slova:
konzervárenství
sušení
zmrazování
fermentace
nealkoholické nápoje
zmražený ovocný protlak
marmeláda
rosol
Obsah:
- Technologie konzervárenství
Principy konzervace
Konzervárenské suroviny
Přípravné technologické kroky
Vlastní konzervace
Zahušťování
Sušení
Chlazení a zmrazování
Chlazením
Fermentace
Ostatní konzervační postupy
Chemoanabióza
Technologické postupy
Sterilizovaná zelenina
Mléčně fermentované výrobky
Nakládaná zelenina - zejména okurky
Ovocné šťávy a sirupy
Nealkoholické nápoje
Zmrazený ovocný protlak
Kandované (proslazované) ovoce
VÝroba polotovarů
Dětská výživa z ovoce a zeleniny
Ovocné a zeleninové pomazánky
Džem
Marmeláda
Rosol
Dehydratované polévky