Úvod do mlékařství - Význam mléka ve výživě
«»
Popis:
VÝŽIVA
= uspokojování (hlavně) materiálních potřeb organismu - životních funkcí
dodávání energie pro:
- získávání tepla
- životní procesy
dodávání hmoty pro:
- obnovu organismu
- výstavbu tkání
- tvorbu nových organismů
- ochranu před nepříznivým prostředím
ŽIVNÉ LÁTKY
= látky nezbytné pro funkci a výstavbu organismu
základní živiny: sacharidy, lipidy, proteiny - energie
» svalová činnost
»
udržování teploty
»
nervová činnost
»
metabolizmus
»
vylučování zplodin
»
rozmnožování
»
růst
esenciální faktory: AK, MK, minerálie
Klíčová slova:
výživa
živné látky
bílkoviny
minerální látky
vitaminy
Obsah:
- Výživa
Živné látky
Význam mléka ve výživě
Bílkoviny v mléce
Lipidy v mléce
Laktóza
Minerální látky
Vitaminy
Probiotické vlastnosti mléka a mléčných výrobků
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.