Popis:
Vitaminy
Stanovení vitaminů v potravinářském materiálu - velmi složitý úkol.
Koncentrace nízké, látky nestabilní.
Všechny operace musí být prováděny s maximální opatrností, v prostředí inertní atmosféry, bez přímého denního světla.
Nelze použít žádné univerzální metody ke stanovení většího počtu nebo skupiny vitaminů.
Samostatné metody s přípravou extraktu vitaminu ze vzorku.
Odstranění interferujících látek - chromatografie
Vyžaduje značné analytické zkušenosti, přísné dodržování postupů.
Vitaminy
Chemicky jsou vitaminy značně variabilní a k jejich stanovení se používá celá řada chemických, fyzikálně-chemických a biologických metod, jako volumetrie, spektrofotometrie, luminiscence, elektrochemie, separační metody (LC, GC, CE,…).
Před vlastním stanovením se obvykle provede izolace vitaminů dle jejich charakteru.
Ve vodě rozpustné vitaminy se oddělí z vazeb kyselou nebo enzymatickou hydrolýzou, případně se přečistí na iontoměniči sloupcovou chromatografií.
Extrakce vitaminů rozpustných v tucích -zmýdelnění roztokem NaOH (KOH), extrakce organickými rozpouštědly (diethylether, petrolether, aceton), rozpouštědlo se odpaří, pomocí bezvodého síranu sodného se odstraní voda. Následuje přečištění sloupcovou Chromatografií a analýza extraktu.
Náročná analýza
• izolace
• dělení
• identifikace vitaminů chromatografickými metodami
Klíčová slova:
vitaminy
extrakce
potraviny
rozpustnost
riboflavin
analýza
izolace
dělení
Obsah:
- Vitaminy
Extrakce vitaminů z potraviny
Vitaminy rozpustné ve vodě
Vitaminy rozpustné v tucích