Popis:
Člověk není vyloženým býložravcem, ani masožravcem, ale je typickým zástupcem všežravců.
HISTORIE
• Výživa člověka ve starověku - pěstování obilnin, luštěninami (hrách, cizrna, různé boby) a okopaninami (řepa, zelí). Chov hospodářských zvířat.
•
ve středověku - vysoký konzum masa, zvláště zvěřiny a vysoký konzum alkoholických nápojů.
•
Základním sladidlem byl ve středověku med
•
v novověku - pěstování brambor, rozšířila se káva, kakao, čokoláda, čaj, ale také konzum lihovin a kouření, pěstování rajčat, kukuřice a slunečnice
Klíčová slova:
hygiena výživy
nákazdy
otrava z potravin
kontaminanty
aditiva
příjem potravin
léčebné účinky potravy
Obsah:
- Člověk není vyloženým býložravcem, ani masožravcem, ale je typickým zástupcem všežravců
VÝživu našeho obyvatelstva můžeme charakterizovat takto:
Rizika: nákazy a otravy z potravin
K hromadným infekčním onemocněním patří:
Kontaminanty
Aditiva
Reálná rizika při příjmu potravin
Léčebné účinky potravy