Popis:
Živočišné produkty
Maso jatečných zvířat, drůbeže, vejce, zvěřinu, ryby, med a mléko tvoří důležitou a zhlediska nutriční hodnoty jen těžko nahraditelnou složku ve výživě člověka.
Je možné, ale surčitými potížemi, zajistit plnohodnotnou výživu člověka i bez masa.
V takovém případě by však bylo nutné nahradit přirozenou stravu zahrnující maso jinou promyšleně sestavenou dietou a kombinovat rostlinné potraviny s mlékem a vejci.
Člověk - všežravec
• mléko-jediný savec, který i vdospělosti konzumuje mléko
• maso-senzorické a nutriční důvody
• vejce-pro porovnání 100% bílkovina (zárodek)
• med-nejstarší sladidlo, konzervační látka, medovina
Konzumace masa
• jakýkoliv živočich
• filozofická pohled -odpor k zabíjení jiných živočichů pro vlastní obživu
• člověk = predátor -důsledek evoluce
• člověk = kořist -lev, lední medvěd, piraňa, žralok, …
Klíčová slova:
živočišné produkty
všežravec
konzumace
maso
zdroje
složení
definice
Obsah:
- Živočišné produkty
Člověk - všežravec
Konzumace masa
Konzumace masa člověkem
Zdroje masa
Hlavní zdroje masa
Etická a náboženská tabu
Historie zpracování masa
Definice masa
Složení masa
Jakost masa
Spotřeba masa
Nutriční hledisko
Výživová doporučení