Chemické výpočty a názvosloví anorganických látek
Skripta118 s. / 1. roč. / pdf
Tato skripta obsahují soubor výpočtových úloh a příkladů z obecné chemiea jsou určena pro posluchače prvního ročníku pedagogické fakulty bakalářskéhostudijního programu přírodovědná studia a dále studijního oboru chemie provzdělávání. Základem tohoto studia chemie v prvním semestru jsou předmětyobecná chemie a chemické výpočty, na které se navazuje v dalším průběhu studia.Výpočtové úlohy jsou rozděleny do jednotlivých kapitol, na jejichž začátku jsouvždy zopakovány důležité pojmy a vztahy, které...
|
|
0,7 |
3x |
|
Stručné základy názvosloví Organické chemie
Studijní materiál49 s. / 1. roč. / pdf
NÁZVOSLOVÍ ORGANICKÝCH SLOUČENINOd vzniku strukturní teorie v šedesátých letech devatenáctého století počet organických sloučenin roste téměř exponenciálně. V roce 1880 bylo popsáno 12000 chemických sloučenin uhlíku, v současné době byl již překročen počet 20 miliónů organických sloučenin. Názvy organických sloučenin lze rozdělit do dvou kategorií podle způsobu jejich odvození:1. NÁZVOSLOVÍ TRIVIÁLNÍ / TRADIČNÍ /Nejstarší názvy organických sloučenin vznikaly v době, kdy ještě nebylo dostatek poz...
|
|
8,5 |
1x |
|
Vypracované protokoly do laboratorní techniky
Měření15 s. / 1. roč. / rar
Směsi jsou látky obsahující minimálně 2 složky, které je možné od sebe oddělit na základě různých chemicko-fyzikálních vlastností daných látek. Smísením látek se nemění jejich chemická podstata. Směsi můžeme oddělovat různými separačními metodami. Např.: filtrace, destilace, odstřeďování, odpařování, extrakce, sublimace, chromatografie.Filtrace je základní metodou pro dělení heterogenních směsí. Její podstatou je oddělení pevných látek od kapalin nebo plynů. Částice se oddělují vlastní vahou neb...
|
|
0,7 |
7x |
|
Chemie životního prostředí - státní závěrečná zkouška
Státnicové otázky60 s. / 3. roč. / rar
1. Definice základních pojmů v Chemii a ochraně životního prostředí: transformační reakce - chemické a fotochemické (rozdělení); reakce biotické, reakce biologicky zprostředkované (mikrobiální degradace, mineralizace v prostředí) Chemická látka v prostředí1. Biologický rozklad: souvisí s mikrobiální degradací, probíhá v půdách a sedimentech2. Chemický rozklad: dochází k fotolýze a hydrolýze; probíhá v půdách, sedimentech, ve vodě a ovzdušíMikrobiální degradaceFaktory ovlivňující biodegradaci:1. ...
|
|
16,8 |
6x |
|
Dobře čtivé, vypracované státnicové otázky z předmětu Struktura a vlastnosti materálů
Státnicové otázky44 s. / 5. roč. / pdf
1) Amorfní a krystalický stav látek. Mikrostruktura a makrostruktura elektrotechnických materiálů. Krystalografický popis. Poruchy krystalové mřížky.1.1. Struktura tuhých látek• Stavy látek v tuhém skupenství - krystalický stav - pravidelné uspořádání částic v prostoru- amorfní stav - nepravidelné uspořádání částic v prostoru• Krystalický a amorfní stav - většinou pouze rozdílné stavy téže látky (př. kovová skla)- krystalický stav z hlediska termodynamiky stabilnější• Krystalické látky - hlavní ...
|
|
1,3 |
3x |
|
Chemie organická I - studijní text pro studenty distančního studia
Studijní materiál103 s. / 1. roč. / pdf
1. Základní koncepty1.1 ELEKTRONOVÉ EFEKTY• Konjugace• Elektrony π vhodně uspořádaných a orientovaných násobných vazeb mohou spolu interagovat a vytvářet nový typ MO. Tato skutečnost se projeví v geometrii molekuly například změnou délek vazeb, vznikem parciálních nábojů a téměř vždy poklesem energie. Do konjugace se mohou zapojovat i nevazebné elektronové páry. Rozložení elektronů v molekule s konjugovaným systémem lze interpretovat mezomerními strukturami.• Indukční efekt• Posun elektronové hu...
|
|
1,0 |
1x |
|
Praktická cvičení z obecné a aplikované biochemie pro studenty farmacie
Skripta36 s. / 2. roč. / pdf
ÚvodVážení a milí studenti farmaceutické fakulty, právě jste otevřeli skripta „Praktická cvičení z Obecné a aplikované biochemie pro studující farmacie“. Tento studijní materiál jsme pro Vás připravily jako pracovní návody do praktických cvičení z Obecné a aplikované biochemie. Bude Vám sloužit jako návod k provedení jednotlivých laboratorních metod předepsaných sylabem pro zimní semestr 2. ročníku studia studijního oboru Farmacie na Farmaceutické fakultě Veterinární a farmaceutické univerzity v...
|
|
0,6 |
0x |
|
Vypracované zkouškové otázky z Anorganické chemie
Vypracované otázky41 s. / 1. roč. / docx
1. Vodík - izotopy, vlastnosti, příprava, výroba, použití. Vazebné vlastnostiZákladní charakteristika vodíku • nejrozšířenější prvek ve vesmíru (86%)
•
tvoří planety, komety, slunce
•
třetí nejrozšířenější prvek na Zemi
•
nejčastěji se vykytuje ve sloučeninách (hlavně voda, uhlovodíky a biomasa)Izotopy vodíku
•
existují tři izotopy
•
vodík ((_1^1)H)
•
deuterium ((_1^2)H) (D)
•
tritium ((_1^3)H) (T)Vlastnosti vodíku • bezbarvý plyn, který je lehčí než vzduch
•
n...
|
|
0,1 |
1x |
|
Návody k laboratorním cvičením z organické chemie
Poznámky224 s. / 1. roč. / pdf
Navzdory stále rostoucímu počtu nově zaváděných biofarmaceutik je a ještě velmi dlouho bude dominující část obratu farmaceutického průmyslu v oblasti tzv. nízkomolekulárních léčiv (small molecule drugs). Malé molekuly jsou chemicky definovaná individua s molekulovou hmotností přibližně do 1000 Da. Tyto sloučeniny vznikají cílenou cestou syntetických metod organické chemie a tvoří drtivou většinu v současnosti používaných terapeutik. Jelikož je cílená farmakoterapie pacienta nezbytnou součástí fa...
|
|
7,1 |
0x |
|
Poznámky z prezentací - předmět Senzorická analýza
Studijní materiál44 s. / 1. roč. / docx
= vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku,..)- cílem: smysly jsou nenahraditelné- probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření = podstata každé vědecké disciplínyCHEMICKÁ ANALÝZA: stanovení koncentrace složek potravin (kvalita, kvantita)SENZORICKÁ ANALÝZY - hédonické příjemnosti (př. chuti, sladké, kyselé) - stanovení podnětů vyvolaných potravinami - po zpracování v mozku, z...
|
|
0,1 |
0x |
|
Chemické názvosloví a základy chemických výpočtů
Studijní materiál65 s. / 1. roč. / pdf
Studijní opora, kterou právě otvíráte, je určena studentům 1. ročníku distančního studia gymnázií, ale může být také doplňkem při studiu chemie na jiných typech středních škol. Vychází z teoretických poznatků, které studenti získají během konzultací se svým vyučujícím chemie, a prostudováním příslušných kapitol některé ze středoškolských učebnic chemie. Tyto jsou citované jak v textu studijní opory, tak v seznamu použité literatury. Řazení úloh ve studijní opoře odpovídá postupu výuky v prezenčn...
|
|
0,4 |
1x |
|
Teoretické základy fyzikální chemie v příkladech
Studijní materiál118 s. / 1. roč. / pdf
Tato studijní opora je určena studentům bakalářských technických studijních programů (studijní program Materiálové inženýrství, Metalurgické inženýrství, Procesní inženýrství) a netechnických studijních programů (Ekonomika a řízení průmyslových systémů) na FMMI, jak v prezenční tak kombinované formě. Pro své obsahové zaměření představuje užitečný studijní materiál i pro studenty vybraných studijních oborů na HGF (obor Zpracování a zneškodňování odpadů, Environmentální biotechnologie, Úprava suro...
|
|
1,2 |
3x |
|
Senzorická analýza potravin - Návody na cvičení
Studijní materiál81 s. / 1. roč. / pdf
Podmínky pro senzorické hodnocení se volí takové, aby se co nejvíce odstranily rušivé vlivy a zlepšila se tak přesnost stanovení a aby se dosáhlo objektivních, vzájemně srovnatelných výsledků. Tyto podmínky jsou určeny mezinárodními normami (např. ČSN ISO 8589 ze září 2008), kterými je definováno vybavení místnosti, způsob přípravy a předkládání vzorků.Zkušební místnosti jsou navrženy tak, aby:• senzorické hodnocení probíhalo za známých a kontrolovatelných podmínek s minimem rušivých vlivů;• byl...
|
|
3,4 |
5x |
|
Vypracované zkouškové okruhy z Organické chemie
Vypracované otázky138 s. / 1. roč. / doc
ORGANICKÉ LÁTKY- jsou tvořeny jen několika prvky - zpravidla C, O, H, N- další významné prvky: halogeny, chalkogeny, kovy (př: S, P, Cl, Br)- ostatní prvky: Li, Ti, Pb, Al- Toxické prvky: Cd, Hg, Pb, AsCHEMICKÁ VAZBA- silová interakce mezi atomy, která vede ke snížení energie soustavy a umožňuje vzniku molekul- společné sdílení elektronů ve valenční vrstvěPARAMETRY VAZBY• vazebná energie (kJ/mol) = energie, která se uvolní při vzniku určité chemické vazby• disociační energie (kJ/mol) = energie, ...
|
|
12,2 |
4x |
|
Vypracované zkouškové otázky - Stavební chemie
Vypracované otázky17 s. / 1. roč. / doc
Otázka číslo 01. - Látkové množství, mol, Avogardova konstanta Protože počítání s malými čísly, vyjadřujícími hmotnosti atomů a molekul je nevýhodné, zavádí se veličina látkové množství, jejíž veličinou je jeden mol. (Hmotnost přesně definovaného počtu částic.) mol je takové množství látky, které obsahuje tolik částic, kolik je obsaženo ve 12 g uhlíku nuklidu 12C. tento počet vyjadřuje Avogardova konstanta: Na = 6, 023 x 10(23) mol-1Jeden mol je soubor částic dané látky, jejíž hmotnost v gramech...
|
|
0,1 |
3x |
|
Bílkoviny, peptidy, aminokyseliny - prezentace
Prezentace97 s. / 1. roč. / pdf
BílkovinyV organizmu plní řadu jedinečných a mimořádných funkcí.• Biochemické disciplínySpolu s DNA a RNA, polysacharidy (lipidy) se řadí mezi biopolymery.Rostliny a některé mikroorganizmy - syntéza bílkovin ze základních substrátů• Voda• Oxid uhličitý• Anorganické sloučeniny dusíkuŽivočichové - příjem potravou.Při trávení se bílkoviny hydrolyzují na základní složky (AMK, další sloučeniny), ze kterých si živočichové syntetizují vlastní specifické bílkoviny nebo je využívají jako zdroj energie - ...
|
|
12,6 |
0x |
|
Patobiochemie - vypracované zkouškové otázky
Vypracované otázky51 s. / 2. roč. / doc
Vědní obor, hraniční mez biochemií a fyziologií ale i jiných vědních disciplín. Zabývá se poruchami a odchylkami biochemických pochodů v organismu, tyto stavy jsou příčinou patologických stavů a účinků v organismu.Může probíhat až na molekulární úrovni. Lékař ji používá pro stanovení diagnózy a pro prevenci a terapii poruch, prognózu.Takto získané poznatky jsou využitelné dále ve farmacii (farmakoterapie), průmyslu či zemědělství, kosmetický průmysl.Řada odchylek je získávaná z živých organismů....
|
|
0,6 |
0x |
|
Výpisky z přednášek z předmětu Senzorická analýza
Studijní materiál38 s. / 1. roč. / docx
» vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku apod.)
»
hodnocení potravin bezprostředně našimi smysly, včetně zpracování výsledků lidským centrálním nervovým systémem
»
probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření (= podstata každé vědecké disciplíny)CHEMICKÁ ANALÝZA: kvalitativní nebo kvantitativní stanovení složek potravin, využívá různé přístroje a zařízeníSENZORICKÁ AN...
|
|
0,1 |
0x |
|
Stanovení bílkovin (aminokyselin) separačními metodami
Prezentace25 s. / 1. roč. / pdf
Stanovení bílkovin (aminokyselin) separačními metodamiSeparační metody hrají při stanovení bílkovin významnou roli pro stanovení jednotlivých bílkovinA ne pouze jejich celkový obsah.Metody chromatografické a elektromigračníVysokoúčinná kapalinová chromatografieGelová chromatografie (GPC, SEC)Iontoměničová chromatografieKapilární elektroforézaIsoelektrická fokusaceStanovení aminokyselinového složení bílkovinJe významné z hlediska• nutričního• technologickéhoVolné aminokyseliny se stanovují• sumár...
|
|
0,8 |
0x |
|
Studijní materiál z Chemie - Obecná chemie
Studijní materiál128 s. / 1. roč. / pdf
1. Úvod do studia chemieStudijní cíle• Umět vysvětlit pojem chemie a vymezit předmět jejího zájmu.• Osvojit si členění chemie na dílčí chemické disciplíny• Vědět co je obsahem jednotlivých chemických disciplínVýklad1.1. Obsah chemie• Chemie je exaktní přírodní věda zabývající se zkoumáním hmotného světa, respektive některých jeho částí.• Studuje chemické reakce vzniku a přeměny látek, zkoumá podmínky jejich průběhu.• Vyšetřuje složení a vnitřní stavbu látek.• Moderní chemie se člení na řadu chem...
|
|
5,3 |
1x |
|
Chemie II - Chemie prvků - studijní opora
Studijní materiál152 s. / 1. roč. / pdf
Úvod do chemie prvků• Chemie prvků popisuje vlastnosti jednotlivých prvků a jejich sloučenin. Při výkladu látky se vychází důsledně z Mendělejevovy periodické soustavy a předpokládají se základní znalosti z Obecné chemie, získané v předmětu Chemie I.• Po zopakování základních vědomostí o periodickém systému jsou probrány nejdůležitější dva prvky - vodík a kyslík a jejich sloučeniny. Dále jsou postupně popsány jednotlivé skupiny periodické soustavy : p- prvky, s- prvky, d- prvky a f- prvky.• U ka...
|
|
6,6 |
2x |
|
Návody do laboratorního cvičení z Chemie
Manuál25 s. / 1. roč. / doc
CO KAŽDÝ Z VÁS BUDE na hodinách lab. cvičení MÍT :1) sešit,2) Návody do lab. cvič. (tj str. 1 až 16 zde) a stránky si „sešijete“, 3) laboratorní plášť.JAK BUDETE na každou hodinu PŘIPRAVENI :4) Dobře si prostudujete úlohu, kterou budete provádět, tzn. budete umět stručně vysvětlit princip úlohy (co budete dělat a jak).5) V sešitě budete mít název úlohy a odpovědi na průpravné otázky (jsou v návodech). 6) Na počátku hodiny odevzdáte protokol o průběhu a výsledcích minulé laboratorní práce.Splnění...
|
|
0,3 |
0x |
|
Analytická chemie - vypracované otázky
Vypracované otázky52 s. / 3. roč. / doc
1. Neutralizační, redoxní a komplexotvorné titrace. Výklad titračních křivek, charakteristika tlumičů, chemické a instrumentální indikace bodu ekvivalence. Praktické aplikace.Komplexní rovnováhyKomplex v roztoku může vzniknout: z anorg. iontů, z anorg. iontu a org. činidla, z org. molekulReaktivita centrálního iontu je ovlivněna elektronovým uspořádáním ve vnějších orbitalech iontu, elektrostatickými parametry a elektronegativitou, reaktivita ligandu je ovlivněna charakterem donorového atomu, st...
|
|
1,3 |
1x |
|
Vypracované otázky ke zkoušce z Chemie
Vypracované otázky16 s. / 1. roč. / docx
1. Podle čeho se rozlišují homogenní a heterogenní reakce? - podle skupenství reaktantů, Homogenní- všechny reaktanty ve stejné fázi (plynná, pevná…) heterogenní. Různá fáze reaktantů (skupenství)2. Jaké rozlišujeme chemické reakce podle reagujících částic? - molekulární, radikálové, iontové3. Jaké rozlišujeme chemické reakce podle druhu přenášených částic? - oxidačně-redukční, protolytické, koordinační4. Co se děje při exotermické reakci a co při endotermické reakci? - exo. Soustava uvolňuje en...
|
|
0,1 |
1x |
|
Chemická legislativa nejen pro chemiky
Studijní materiál17 s. / 2. roč. / pdf
Stručný výklad nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1907/2006 o registraci, hodnocení, povolování a omezování chemických látek, o zřízení Evropské agentury pro chemické látky a návod pro výrobce, dovozce a uživatele chemických látek, přípravků a předmětů, jaké povinnosti jim nařízení v nejbližší době ukládá.ÚvodPravděpodobně všichni se shodneme na tom, že používání chemických látek a z nich vyrobených výrobků je součástí každodenního života nás všech. Většina z nás si uvědomuje, že chem...
|
|
0,1 |
0x |
|
Látky vonné a chuťové - senzoricky významné látky
Prezentace68 s. / 1. roč. / pdf
Látky vonné a chuťové - senzoricky významné látkyCharakteristické vlastnostiVonné látky• nízkomolekulární látky Mr < 300• málo rozpustné ve vodě• většinou nepolární nebo středně polární• těkavé (kapalné i tuhé) nebo plynné při lab. teplotě (důležité vlastnosti: teplota varu, tlak nasycených par)Chuťové látky• nízkomolekulární látky i látky o střední Mr• polární i nepolární látky• organické i anorganické sloučeniny• kyseliny, zásady i látky bez acidobazických vlastností
|
|
0,6 |
1x |
|
Testy a řešení z předmětu Senzorická analýza
Vypracované otázky13 s. / 1. roč. / docx
- co je to senzorická analýza + uplatnění SA, kde se můžeme s ní setkat- vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se- probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření- Senzorická analýza o stanovení intenzity nebo stupně příjemnosti o využívá lidských smyslů, nelze nahradit přístrojem o po zpracování v mozku, zahrnující také citové přístupyo stanovení psychických stavů UPLATNĚNÍ- kontrola kvality- testy skladovatelnost...
|
|
0,1 |
0x |
|
Vypracované otázky z Organické chemie
Vypracované otázky59 s. / 1. roč. / doc
1A. Faktory ovlivňující kovalentní vazbu - indukční, konjugační a sterický efektIndukční efekt- je-li uhlíkový atom vazby C-Cl součástí uhlíkového řetězce, vyvolá částečný náboj, vzniklý přesunem elektronů směrem k atomu chloru, přesun elektronů k nejbližší vazbě C-C- velikost vlivu vzniklého takovýmto přesunem valenčních elektronů pak nazýváme indukčním efektem IS (statický), který se však s rostoucí vzdáleností od centra polarity zmenšuje- indukční efekt posuzujeme v místě, kde má proběhnou...
|
|
0,3 |
20x |
|
Lipidy - Analytická chemie - Analýza potravin
Prezentace41 s. / 1. roč. / pdf
LipidySkupina lipofilních chemicky rozdílných látek:Acylglyceroly, volné mastné kyseliny, vosky, steroidy, složené tuky (osahující i nelipidickou složku, bílkoviny, fosfor, sacharidy), dále v tucích rozpustné uhlovodíky, alkoholy, vitamíny atd.Při analýze potravin stačí často stanovit pouze celkové množství lipidů.• použití některé standardizované metody pro příslušný materiál• některá fyzikální metoda - pro rychlé rutinní sledováníPro stanovení lipidové fáze třeba lipidy izolovat šetrnějšími ex...
|
|
0,8 |
2x |
|
Přednášky z předmětu Organická chemie
Přednášky50 s. / 1. roč. / rar
Sylabus praktických cvičení z organické chemie1. Úvod do laboratorního cvičení (organizace a průběh, bezpečnost práce v laboratoři, reakční aparatury).2. Krystalizace (rozpouštění, zahřívaní, chlazení, filtrace, sušení), teplota tání (Úloha A).3. Chromatografie na tenké vrstvě (TLC) (Úloha B).4. Destilace (frakční) za normálního tlaku (Úloha C).5. Destilace za sníženého tlaku (Úloha D).6. Separace kyselých a neutrálních sloučenin extrakci (Úloha E).7. Příprava isopentylacetátu (Úloha č. 1a), res...
|
|
27,6 |
0x |
|
Analytická chemie - Analýza potravin
Prezentace54 s. / 1. roč. / pdf
Postavení analytické chemie v dynamickém pojetí chemie potravinPotraviny - produkty rostlinného a živočišného původu - aktivní enzymové systémyrychlé a značné změny ve složení fyzikálně-chemickém, výživovém, senzorickém….procesy probíhající při zpracování, skladováníPotraviny - měnící se soustavyprognóza osudu hlavních živin, biofaktorů, senzoricky účinných látek, jejich prekurzorů…Posuzování jakosti potravinDynamické pojetí analýzy potravin - aplikace vhodných analytických metod, které splňují ...
|
|
1,3 |
2x |
|
Skriptá z předmětu Organická chemie
Skripta311 s. / 1. roč. / pdf
Organická chemie prošla v uplynulých padesáti letech velmi bouřlivým vývojem, který byl dán rozvojem metodologie organické syntézy, instrumentálních a analytických metod, přístrojového vybavení, komerční dostupnosti mnoha základních sloučenin i meziproduktů, praktických aplikací v celé řadě oborů a v neposlední řadě i rozvojem výpočetní techniky a chemické informatiky. Svým rozvojem organická chemie zásadním způsobem ovlivnila i celou řadu materiálových oborů dnes poznamenaných odklonem od klasi...
|
|
22,8 |
0x |
|
Přechodné kovy v organické chemii
Poznámky21 s. / 1. roč. / pdf
Moderní organická chemie využívá přechodné kovy v řadě katalytických i stechiometrických reakcí z nichž některé mají zásadní význam pro průmyslovou výrobu. Je to důsledek toho, že prakticky každá organická funkční skupina je schopna koordinace k přechodným kovům a tato koordinace pak výrazně mění chemické chování těchto skupin. Elektrofilní skupiny se stávají nukleofilními a naopak, dochází ke stabilizaci nestálých molekul a intermediátů, zatímco stabilní molekuly se stávají reaktivními. Navíc v...
|
|
0,4 |
1x |
|
Organická chemie - pracovní sešit
Poznámky122 s. / 1. roč. / pdf
Základem organické chemie je uhlík, který je v organických sloučeninách čtyřvazný a všechny vazby směřují do vrcholů tetraedru. Tyto uhlíkové atomy se mohou vzájemně vázat jednoduchými nebo násobnými vazbami a mohou tvořit acyklické nebo cyklické řetězce.Nejdůležitějšími zdroji organických látek jsou fosilní zdroje (ropa, uhlí, zemní plyn) a obnovitelné zdroje (dřevo, tuky a oleje, sacharidy, atd.).Organická chemie je v podstatě chemií uhlovodíků a jejich derivátů. Lze však do ní zařadit i slouč...
|
|
1,4 |
1x |
|
Stanovení přirozených složek potravin
Prezentace32 s. / 1. roč. / pdf
Voda a sušinaObsah vody (vlhkost, sušina)• nejčastěji sledované a nejobtížněji stanovitelné ukazatele jakosti potravinV potravinách ve formě• Buněčné• Volná• Adsorbovaná• Vázaná na různé složky potravin• Krystalová• OkludovanáMetody stanovení vodyNepřímé: stanovení sušiny•vážkově•refraktometricky Přímé: stanovuje se voda• destilační metody » elektrometrickémetody » denzitometrickémetody » chemickémetody (metoda dle K.Fischera) » plynováchromatografie » NIR spektrometrie
|
|
0,8 |
0x |
|
Poznámky z prezentací - Senzorická analýza
Poznámky39 s. / 1. roč. / docx
SENZORICKÁ ANALÝZA= vědecká disciplína, která se zabývá hodnocením potravin pomocí lidských smyslů (netýká se jen potravin, ale i textilu, nábytku,..)- hodnocení potravin bezprostředně našimi smysly, včetně zpracování výsledků lidským centrálním nervovým systémem- probíhá za podmínek, kdy je zajištěno, objektivní, přesné a reprodukované měření = podstata každé vědecké disciplínyCHEMICKÁ ANALÝZA: stanovení koncentrace složek potravin (kvalita, kvantita)SENZORICKÁ ANALÝZY - hédonické příjemnosti (...
|
|
0,1 |
0x |
|
Cizorodé látky - Analýza potravin
Prezentace39 s. / 1. roč. / pdf
Cizorodé látkyIntenzívní způsob zemědělské výroby vyžaduje aplikaci prostředků k zabezpečení vysoké úrody• rostlinná výroba - intenzívní hnojení, ošetřování porostů proti škůdcům• živočišná výroba - léčivé preparátyZnečišťující cizorodé látky - kontaminantyAditivní látkyZlepšení vzhledu, trvanlivosti, chuťové a voňavé látkyEndogenní cizorodé látkyVznikají v procesu zpracování a skladování potravin reakcí přírodních složek mezi sebou nebo s cizorodými látkami (Maillardovy produkty, oxidační produ...
|
|
3,5 |
0x |
|
Výpisky z přednášek z Chemie
Přednášky75 s. / 1. roč. / doc
STAVBA LÁTEKElementární částice - elektrony- protony - neutrony Mikročástice- atomy- molekuly- iontyČisté látky - prvky- sloučeninySložené látkové soustavy- směsi - roztokyElementární částiceElektrony- klidová hmotnost m=9,109.10 - 31 kg- záporný náboj- značí se písmenem ,,e,,- tvoří elektronový obal atomuKvarky- základní stavební jednotka protonů a neutronů - neceločíselný elektronový náboj buď 2/3 nebo -1/3- 6 typů kvarků lez uspořádat do tří párů - tvoří tyto tři páry u/d, e/s, t/b- ke každém...
|
|
1,2 |
0x |
|
Sacharidy - analýza potravin
Prezentace56 s. / 1. roč. / pdf
Sacharidy• zdroj energie• funkční vlastnosti • textura • údržnost • chutnost• interakce s jinými složkami • aromatické a chuťové látky • pigmentySacharidyAnalytické úkoly• stanovení dominantního sacharidu v určitém materiálu (sacharosa v cukrovinkách, škrob v obilovinách, glykogen v mase…) → nutriční hodnota potraviny, výrobku;stanovení celkových sacharidů je neobvyklé resp. až nemožné, určuje se výpočtem z obsahu ostatních složek:• stanovení sumy určité skupiny sacharidů (aldosy, pentosy, reduk...
|
|
1,3 |
0x |
|
Základy chemie pro bakaláře
Skripta128 s. / 1. roč. / pdf
PředmluvaTato skripta vznikla v rámci projektu Zvýšení úspěšnosti studia v bakalářských studijních programech na VŠCHT Praha (CZ.2.17/3.1.00/33351) řešeného v rámci Operačního programu Praha - Adaptabilita jako součást Prioritní osy 3 - Modernizace počátečního vzdělávání. Tím je také vymezena hlavní cílová skupina, pro níž je tento učební text určen - studenti, kteří si potřebují během prvního semestru bakalářského studia doplnit své znalosti chemie tak, aby mohli úspěšně absolvovat základní che...
|
|
4,0 |
4x |
|