Studijní materiál z předmětu Prohlídka jatečných zvířat + testy
Studijní materiál110 s. / 3. roč. / rar
2. DokumentaceVzhledem k dnešní pokročilé evidenci a monitoringu v rámci epizootologické situace a hygieny produkce potravin, je nezbytná fungující sít dokumentace a veterinární statistiky.O každé registraci, ať už jde o provoz (podnik, závod nebo jiné zařízení, ve kterém se zachází se živočišnými produkty), nebo například dopravce ci vozidlo, musí existovat doklad o registraci. Ke schválení podniku je kromě žádosti zapotřebí také výpisu z obchodního rejstříku. Dopravci podléhající registraci a ...
|
|
3,2 |
3x |
|
Hygienické, technologické a senzorické hodnocení naturálních a modifikovaných škrobů
Prezentace44 s. / 3. roč. / ppt
LegislativaPro účely této vyhlášky se rozumí:a) škrobem přírodní prášek získaný izolací ze škrobnatých surovin rostlinného původub) pudingem v prášku výrobek ze škrobu ve formě polotovaru s přídavkem dalších látek, určený pro kulinární úpravuc) maltodextrinem práškový výrobek ze škrobu získaný enzymatickou hydrolýzou škrobud) dextrózovým ekvivalentem (DE) obsah redukujících cukrů v sušině v procentech vyjádřený jako glukóza, který určuje stupeň hydrolýzy škrobuOznačování1) Kromě údajů uvedených ...
|
|
0,1 |
0x |
|
Otázky z oboru Veterinární farmakologie - Speciální farmakologie
Vypracované otázky20 s. / 4. roč. / doc
1. Zásady správné antimikrobní terapie• Antibiotika jsou látky, které inhibují růst mikroorganizmů, nebo je usmrcují. Jsou produkovány bakteriemi anebo houbami. Účinné jsou i jejich syntetické deriváty. Ze širšího hlediska se k nim řadí i jiné antimikrobiální látky-chemoterapeutika. • MIC,MBC , rezistence - znát co to je• Zásady správného používání ATB:a) Podání atb by se mělo uskutečnit jen na základě správně určené diagnózy bakteriálního onemocněníb) Původce infekce musí být in vitro k použité...
|
|
0,2 |
1x |
|
Chemie potravin a chemické laboratorní metody - obecné kapitoly
Skripta60 s. / 3. roč. / pdf
1 ODMĚRNÁ ANALÝZA - VOLUMETRIEOdměrná (volumetrická, titrační) analýza je způsob kvantitativního stanovení látek, při němž k roztoku látky, jež se má stanovit, přidáváme z byrety roztok odměrného činidla se známou koncentrací látky tak dlouho, až děj, který je postatou stanovení, právě kvantitativně proběhne; v tom okamžiku je dosaženo bodu ekvivalence, který se snažíme určit co nejpřesněji buď:a) subjektivně:• vizuálně (autoindikace u manganometrie)• vizuálně pomocí indikátorů (v převážné větši...
|
|
1,5 |
1x |
|
Chemie potravin a chemické laboratorní metody - praktická cvičení
Skripta72 s. / 3. roč. / pdf
1 ZÁSADY PRÁCE V LABORATOŘINezbytnou podmínkou úspěšné práce v laboratoři je dobrá teoretická příprava posluchače. Proto je nezbytné, aby posluchači při příchodu do praktických cvičení měli prostudovány kapitoly vztahující se k experimentální práci a to jak z návodů na cvičení, tak popřípadě i z další literatury. Jedině tak je možno zvládnout, v řadě případů náročné metodiky analýzy potravin.Vzhledem k bezpečné práci v chemické laboratoři, ale i podmínkou úspěchu je pořádek a čistota v laboratoř...
|
|
1,3 |
1x |
|
Mikrobiologie potravin - praktická cvičení I. - Obecná mikrobiologie
Studijní materiál76 s. / 3. roč. / pdf
Mikrobiologie potravin je na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno vyučována v rámci bakalářského i magisterského studijního programu. Je samozřejmé, že v obou případech jsou na studenty kladeny rozdílné nároky vyplývající z různého zaměření uvedených studijních oborů. Na druhou stranu odlišnost praktické výuky mikrobiologie potravin není natolik významná, aby vyžadovala samostatné studijní materiály, zvlášť pro bakalářský a zvlášť pro magisterský studijní program. Z tohoto důvodu jsme...
|
|
2,5 |
2x |
|
Vypracovaný zkouškový okruh z předmětu Analýza potravin
Vypracované otázky35 s. / 3. roč. / doc
1. Pan Holubinka chce uvádět na trh zavařované houby, má však podezření, že některé z těchto hub byly sklizeny v oblastech s vysokým zatížením těžkými kovy. a) Uveďte těžké kovy, které jsou problematické u hub, možné příčiny výskytu těchto kovů a popište nebezpečí spjatá s konzumací potravin s nadlimitním obsahem těchto kovů.b) Uveďte metody, které by bylo možné v praxi využít pro stanovení obsahu těžkých kovů.Kadmium - Nařízení Komise 1881/2006a) Vyhláška 157/2003: - houba: = jedlá čerstvá plod...
|
|
1,0 |
2x |
|
Vypracovaný okruh otázek ke zkoušce z předmětu Analýza potravin
Vypracované otázky39 s. / 3. roč. / doc
1. Pan Petřina vyrábí a dodává do několika prodejen zdravé výživy čerstvé kozí sýry. Své výrobky nechává pravidelně mikrobiologicky vyšetřovat. a) Které mikrobiologické ukazatele musí být u jeho výrobků sledovány, obzvlášť vezmeme-li do úvahy, že podstatnou část zákazníků uvedených prodejen tvoří rodiny s malými dětmi a těhotné ženy. b) Uveďte kultivační metody, které se pro jeho stanovení používají a legislativní předpis, který toto vyšetření nařizuje.a) Listeria monocytogenes, stafylokokové en...
|
|
0,1 |
0x |
|
Hygienické, technologické a senzorické hodnocení kakaa a čokolády
Prezentace34 s. / 3. roč. / ppt
Kakaový prášek a směsi kakaa s cukremPro účely této vyhlášky se rozumí:• kakaovými boby - fermentovaná a sušená semena kakaovníku (Theobroma cacao L.)
•
kakaovým tukem - tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí nevyhovující požadavkům stanoveným pro kakaové máslo
•
kakaovým máslem - tuk získaný z kakaových bobů nebo jejich částí odpovídající požadavkům uvedeným v příloze č. 7 tabulce 3
•
kakaovým práškem (kakaem) - potravina získaná z pražených kakaových bobů zbavených slupek, u...
|
|
0,3 |
2x |
|
Druhy čaje, jejich příprava a senzorické hodnocení čaje
Prezentace41 s. / 3. roč. / ppt
ČajPro účely této vyhlášky se rozumía) čajem výrobek rostlinného původu sloužící k přípravě nápoje určeného k přímé spotřebě nebo nápoj připravený z tohoto výrobku,b) čajem pravým - čaj vyrobený z výhonků, listů, pupenů, nebo jemných částí zdřevnatělých stonků čajovníku Camellia sinennsis (Linaeus) O. Kunze, popřípadě jejich kombinací,c) zeleným čajem čaj pravý, ve kterém neproběhla fermentace,d) polofermentovaným čajem (oolongem) čaj pravý, ve kterém proběhla částečná fermentace,e) černým čajem...
|
|
0,1 |
2x |
|
Prezentace z předmětu Cizorodé látky v potravinách
Prezentace260 s. / 3. roč. / rar
Nebezpečí z potravin• Potraviny obsahují přirozeně se vyskytující chemické látky rostlinného nebo živočišného původu. Při výrobě a zpracování se potraviny dostávají do kontaktu s řadou mikroorganismů, předmětů a přirozeně se vyskytujících nebo uměle vyrobených látek.• Nebezpečí z potravin = všechny potencionálně škodlivé činitele či situace při zpracování potravinami, které mohou ohrozit zdravotní stav konzumentaIdentifikace nebezpečí• Nebezpečí z potravin je přímo úměrné stupni nedodržování zás...
|
|
2,8 |
0x |
|
Mikrobiologie potravin a mikrobiologické laboratorní metody. Obecná mikrobiologie
Studijní materiál117 s. / 3. roč. / pdf
Mikroorganismy jsou všudypřítomné a jejich role při výrobě a uchovávání potravin, ať již pozitivní či negativní, je zcela zásadní. Pracovníci, kteří vstupují do potravinového řetězce, buď jako výrobci či prodejci nebo jako zástupci dozorových orgánů, by proto měli být o problematice mikroorganismů alespoň v základních rysech informováni. To bezezbytku platí pro absolventy bakalářského, ale i navazujícího magisterského studijního programu Bezpečnost a kvalita potravin realizovaného na Fakultě vet...
|
|
3,2 |
2x |
|
Hygienické, technologické a senzorické hodnocení těstovin
Prezentace33 s. / 3. roč. / ppt
Definice• těstovinami potraviny vyrobené tvarováním nekynutého a chemicky nekypřeného těsta připraveného zejména z mlýnských obilných výrobků nebo jejich směsí,
•
těstovinami sušenými těstoviny, které jsou po ztvarování usušeny na obsah vlhkosti nejvýše 13 hmotnostních procent,
•
těstovinami nesušenými těstoviny, které jsou po ztvarování mírně osušeny na celkový obsah vlhkosti nejméně 20 a nejvýše 30 hmotnostních procent
•
vaječnými těstovinami těstoviny, k jejichž výrobě se kromě ml...
|
|
0,5 |
0x |
|
Vybrané kapitoly z veterinární prohlídky jatečných zvířat a masa
Skripta100 s. / 3. roč. / pdf
1. ANATOMICKO - FYZIOLOGICKÝ PŘEHLED ORGÁNOVÝCH SYSTÉMŮ SKOTU A PRASAT1.1 Kosterní soustavaKosterní soustava (systema skeletale) představuje pevnou oporu těla a schránku pro vnitřní orgány. Je tvořena kostmi, částečně chrupavkami, které jsou navzájem spojeny klouby a vazivem. Kosterní soustava je jedna ze složek pohybového aparátu. Základními jednotkami kosterní soustavy jsou kosti, které lze podle tvaru rozlišit na kosti dlouhé, krátké, ploché a pneumatické. Povrch každé kosti kryje vazivová ok...
|
|
6,4 |
1x |
|
Vypracované zkouškové otázky - Bezpečnost a kvalita potravin
Vypracované otázky254 s. / 3. roč. / doc
1) ObilninyDruhy obilnin, anatomická stavba obilného zrna, chemické složení zrna, obiloviny z pohledu výživy, pseudocereálie a jejich význam, legislativaOBILOVINYDruhy obilovin:Pšenice: - nejpěstovanější a nejvyužívanější- P. jednozrnka - starověk, nenáročná, mouka, krmivářství- P. dvouzrnka - Irán, Irák, ↑ kvalita, ↓ výnos, naan - chléb, sušenky, cukrovinky, těstoviny- P. setá - nejpěstovanější, mouka, krupice, pečivo, těstoviny- P. špalda - blízký východ, mouka, kroupy, vločky, musli, pečivo, ...
|
|
3,6 |
2x |
|
Technologie a hygiena masa a masných výrobků - návody na cvičení
Studijní materiál42 s. / 3. roč. / pdf
1 PORÁŽENÍ PRASAT1.1 ÚVOD DO PROBLEMATIKYTechnologie porážení jatečných zvířat zahrnuje sled operací, které mají bezprostřední vliv na výslednou kvalitu masa, postoj spotřebitele k živočišným produktům a na ekonomiku chovu jatečných zvířat. Každý provozovatel jatek je povinen zpracovat Standardní Operační Postup SOP (technologický postup) pro proces usmrcování a související úkony prováděné v místě, kde mají být zvířata usmrcena.• DOKUMENTACE A TRANSPORT NA JATKAPorážení prasat předchází zaslání ...
|
|
2,3 |
0x |
|
Chemie potravin a chemické laboratorní metody - obecné kapitoly
Studijní materiál60 s. / 3. roč. / pdf
1 ODMĚRNÁ ANALÝZA - VOLUMETRIEOdměrná (volumetrická, titrační) analýza je způsob kvantitativního stanovení látek, při němž k roztoku látky, jež se má stanovit, přidáváme z byrety roztok odměrného činidla se známou koncentrací látky tak dlouho, až děj, který je postatou stanovení, právě kvantitativně proběhne; v tom okamžiku je dosaženo bodu ekvivalence, který se snažíme určit co nejpřesněji buď:a) subjektivně:• vizuálně (autoindikace u manganometrie)• vizuálně pomocí indikátorů (v převážné větši...
|
|
1,6 |
0x |
|
Hygiena a technologie masa - Trvanlivé masné výrobky
Studijní materiál119 s. / 3. roč. / pdf
1 TRVANLIVÉ MASNÉ VÝROBKY - DEFINICE A ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍTrvanlivé masné výrobky lze definovat jako masné výrobky, u kterých bylo různými technologickými procesy dosaženo prodloužení trvanlivosti, a to zejména snížením obsahu vody. K úbytku vody dochází při sušení, kdy klesá hodnota aktivity vody (aw) výrobku. Díky tomu lze trvanlivé masné výrobky uchovávat i při teplotách prostředí (pokojová teplota), aniž by nastalo jejich mikrobiální kažení.Trvanlivé masné výrobky rozdělujeme na dvě skupiny -...
|
|
1,9 |
2x |
|
Prezentace na téma Antiparazitika ve veterinární medicíně
Prezentace66 s. / 4. roč. / ppt
Rozdělení parazitóz přežvýkavců dle lokalizace• Systémové infekce trypanozomózy (nagana), toxoplazmóza ovcí a koz, neosporóza skotu• Parazitózy krve a cirkulačního aparátu Babesióza, theilerióza, schistomonóza, mikrofilárie (Setaria spp.)• Parazitózy CNS - coenuróza• Parazitózy trávicího traktu Játra - fasciolóza, fascioloidóza, dikrocelióza, echinokokóza, cysticerkóza, bachor - paramphistomatóza, slez - kryptosporidióza (C. andersoni) ostertagióza, hemonchóza, trichostrongylóza, Rozdělení paraz...
|
|
0,2 |
1x |
|
Zásady správné výrobní a hygienické praxe pro masnou technologii
Studijní materiál66 s. / 3. roč. / doc
Problematika správné výrobní , technologické nebo hygienické praxe (v literatuře označovaná jako GMP) je základním předpokladem správné pracovní činnosti v jakémkoliv standardizovaném výrobním systému. V tomto případě se jedná o výrobní systém v praxi technologie masa a masných výrobků.Masná technologie má svoje specifika, která ji odlišují od dalších potravinářských technologií. Tuto skutečnost je nutno zohlednit ve vztahu k zásadám správné výrobní praxe.Zvláštnosti a odlišnosti masné výroby od...
|
|
0,5 |
4x |
|
Návody do cvičení z Technologie a hygieny mléka a mléčných výrobků
Studijní materiál90 s. / 3. roč. / pdf
1. ODBĚR VZORKŮ MLÉKA A MLÉČNÝCH VÝROBKŮPři odběru vzorků je nutné přihlížet ke smyslu žádaného posudku a k účelu, který je sledován.Vzorky syrového mléka se odebírají za účelem:• získání hodnot sledovaných ukazatelů a jejich využití jako podkladu pro proplácení mléka• kontroly užitkovosti dojnic• zjištění porušení mléka.Vzorky mlékárensky ošetřeného mléka a mléčných výrobků se odebírají za účelem:• cílené a mezioperační kontroly (fázové vzorky)• kontroly jakosti finálních výrobků• kontroly zdra...
|
|
1,1 |
4x |
|
Prezentace z přednášek Řízení kvality a bezpečnosti potravin
Prezentace120 s. / 3. roč. / rar
Úvod• Význam a postavení předmětu ve studijním plánu navazujícího magisterského studia• Význam aspektů bezpečnosti a kvality potravinKvalita (obecně) a její vnímání• Kvalita / jakost - Je to totéž?• Jakost je- způsobilost pro užití.- souhrn vlastností vyjadřujících schopnost výrobku plnit funkce, pro které je určen.- je shoda s požadavky.- je to, co za ni považuje zákazník.• Definice jakosti v normě ČSN EN ISO 9000:2006Kvalita a bezpečnost potravin• = hygienické, nutriční, technologické, senzori...
|
|
2,0 |
2x |
|
Hygienické, technologické a senzorické hodnocení kávy
Prezentace48 s. / 3. roč. / ppt
KávaPro účely této vyhlášky se rozumí:• zelenou kávou - sušená semena kávovníku rodu Coffea zbavená pergamenové slupky
•
praženou kávou - výrobek získaný pražením zelené kávy
•
praženou kávou bez kofeinu - výrobek získaný pražením zelené kávy, který obsahuje nejvýše 0,1 % kofeinu v sušině
•
kávovým extraktem, instantní kávou, rozpustnou kávou, rozpustným kávovým extraktem - výrobek v jakékoliv koncentraci, získaný pražením kávy a následnou extrakcí s použitím vody jako extrakčního pro...
|
|
0,7 |
1x |
|
Hygienické, technologické a senzorické hodnocení mlýnských výrobků
Prezentace49 s. / 3. roč. / ppt
Pro účely této vyhlášky se rozumí: a) mlýnskými obilnými výrobky, výrobky získané zpracováním obilí, pohanky a rýže vícestupňovým mlýnským postupemb) moukou mlýnský obilný výrobek získaný mletím obilí a tříděný podle velikosti částic, obsahu minerálních látek a druhu použitého obilíc) krupicí mlýnský obilný výrobek získaný v první fázi mletí obilí v podobě hrubších částic zbavených slupekd) vločkami výrobky z vyčištěného a oloupaného obilného zrna nebo bezpluchého nebo zbaveného pluch, získané j...
|
|
0,2 |
0x |
|
Červená vína - odrůdy, výroba, degustace, klasifikace
Prezentace46 s. / 3. roč. / pdf
Červená vínaVinařství- součást zemědělství, tvorby krajiny a kulturyVodní hladina udržuje stabilitu teploty ve vinohradu( u nás Šóbes - Dyje)Hlavní odrůdy modré révy vinné• Cabernet sauvignon a franc (Bordeaux, Nový svět)
•
Merlot - (Bordeaux)
•
Pinot noir a meunier - (Burgundsko, Champagne)
•
Grenache - (Chateauneuf-du-Pape, Rioja)
•
Gamay - (Beujolais) 2005 - 56 mil. lahví
•
Syrach - (Rhona- Hermitage)
•
Zimfandel - (Kalifornie)Nejoblíbenější vína v ČRBílá vína- Muller Thurga...
|
|
11,4 |
0x |
|
Technologie a hygiena potravin živočišného původu
Skripta201 s. / 3. roč. / pdf
1 Maso jako potravina: produkce, spotřeba (svět, EU, ČR)1.1 Historické souvislostiRod Homo, do kterého biologicky patříme, konzumuje maso více než 15 tisíc generací. Lze proto tvrdit, že naše trávicí ústrojí i celý náš organismus je na smíšený typ stravy dobře adaptován. Systematický lov zvířat za účelem získání potravy, používání a příprava nástrojů a také používání ohně jsou spolehlivě doloženy u našeho předka Homo erectus, který se vyvinul v Africe před 1,8 miliony let. Zajištění dostatku pot...
|
|
4,6 |
3x |
|
Nejčastější patologické nálezy - Prase domácí - Sus scrofa
Prezentace15 s. / 3. roč. / pdf
Poruchy vzdušnosti plicEmfyzém - nadbytek vzduchu v plicích• alveolární
•
intersticiální- postmortálne- po vychladnutí plic vymizíPoruchy vzdušnosti plicAtelektáza - nedostatek vzduchu v plicích
•
kompresivní (následek exsudativní pleuritis)
•
obstrukcní (následek nepruchodnosti bronchu)
•
bežne takto koncí plíce prasat po infekciMycoplazmouhyopneumoniaeBronchopneumonie
•
viry chripky u selat
•
mykoplazmóza
•
exsudát v bronších a alveolech
•
lobus trachealis
•
modroc...
|
|
3,9 |
2x |
|
Státnicové materiály k okruhu Technologie a hygiena potravin rostlinného původu
Státnicové otázky200 s. / 3. roč. / rar
Čaj• listy stálezeleného keře čajovníku • čajovník čínský, čajovník assámský, na plantážích - šlechtěné hybridní odrůdy • pěstování - keře uspořádané v řadách, přiřezávání do výšky asi 1 m, sběr lístků začíná ve 3 letech, trvá 30 - 100 letPěstování• v monzunovém klimatu v subtropickém a tropickém pásu, od hladiny moře po výšky 2500 m (kvalitnější - vyšší polohy), vyžaduje značnou vlhkost Zpracování• Sběr lístků - několikrát do roka - převážně ručně -odštipováním prsty, pomocí nůžek, v Japonsku ...
|
|
22,8 |
0x |
|
Hygiena a technologie drůbeže, vajec a zvěřiny
Studijní materiál82 s. / 3. roč. / pdf
1 DRŮBEŽDrůbež - domácí drůbež včetně ptáků, kteří nejsou považování za domácí, ale jsou chováni jako domácí zvířata, s výjimkou běžců.Drůbeží maso - všechny poživatelné části těl pocházejících z domácích druhů ptáků.1.1 Produkce a spotřeba drůbežího masaVe světě se rychle zvyšuje produkce drůbežího masa. Současná produkce drůbežího masa ve je 30 % z celkové produkce masa hospodářských zvířat. Před 25 lety to bylo pouhých 15 %. Světová produkce drůbežího masa vzrostla mezi léty 1990 a 2009 ze 40...
|
|
1,8 |
2x |
|
Veterinární vyšetření jatečných zvířat a masa
Skripta121 s. / 3. roč. / doc
1. Úvod:Maso a orgány určené k výživě lidí musí být získáno na jatkách, které jsou schváleny. Musí pocházet z jatečného zvířete, které bylo podrobeno vyšetření před poražením, provedené veterinárním lékařem a bylo posouzeno jako vhodné k poražení. Dále musí být JUT podrobeno vyšetření po poražení a opatřeno označením zdravotní nezávadnosti. Veterinární vyšetření jatečných zvířat sestává ze tří nedílných komponent. Je to vyšetření před poražením, při porážení a po poražení. K těmto komponentám př...
|
|
3,7 |
1x |
|
Hygiena a technologie vegetabilních produktů
Studijní materiál103 s. / 3. roč. / pdf
Předkládaný text je určen pro studenty magisterského studijního programu na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno. Je koncipován jako souhrn relevantních informací z řady odborných i vědeckých zdrojů a jeho cílem je v přehledné formě a do vhodné hloubky poskytnout informace z oblasti technologie a hygieny potravin rostlinného původu. Jelikož je tato skupina potravin značně rozsáhla a výrazně variabilní, jednotlivé kapitoly se postupně zabývají pouze vybranými stěžejními komoditami, a t...
|
|
2,8 |
0x |
|
Doplňkové mikrobiologické vyšetřovací metody
Studijní materiál40 s. / 3. roč. / doc
Nezbytnou součástí mikrobiologie potravin je také znalost dalších vyšetřovacích postupů, které se v praxi rutinně používají. V následující kapitole jsou zahrnuty ty nejvýznamnější z nich.5.1. Stanovení účinku pasteracePasterace je tepelné ošetření potraviny, při kterém dojde k usmrcení téměř všech vegetativních forem mikroorganismů, včetně patogenních. Obecně se jedná o účinek teplot do 100 °C, nejčastěji se používají teploty v rozmezí 65 - 85 °C. Pasteraci přežívají některé termorezistentní dru...
|
|
0,9 |
1x |
|
Hygiena a technologie brambor, škrobu, luštěnin, olejnatých semen a tuků
Skripta110 s. / 3. roč. / pdf
Předkládané skriptum je určeno pro studenty navazujícího magisterského programu na Fakultě veterinární hygieny a ekologie VFU Brno. Jde o souhrn informací a poznatků získaných z odborné literatury, které mají za cíl poskytnout informace z oblasti technologie a hygieny potravin rostlinného původu se zaměřením na brambory, luštěniny, škrob, olejniny a výrobky z nich.Text je zaměřen především na hygienu a technologii zpracování výše uvedených surovin a jejich chemické a fyzikální vlastnosti, kvalit...
|
|
1,3 |
1x |
|
Produkce mléka a technologie mléčných výrobků
Studijní materiál108 s. / 3. roč. / pdf
1. SLOŽENÍ MLÉKA1.1. Mléko - definiceZ fyziologického hlediska je mléko sekret mléčné žlázy samic savců určený pro výživu novorozených mláďat. Pro mláďata savců je v prvním období života jedinou potravou. Mléko proto obsahuje složky nezbytné pro růst a vývoj mláďat (bílkoviny, tuk, sacharidy, minerální látky, vitaminy). V mléce se nachází i další látky, které plní důležité fyziologické funkce např. imunoglobuliny, antimikrobiální látky, enzymy, inhibitory enzymů, enzymy vázající proteiny a další...
|
|
2,2 |
1x |
|
Prezentace z přednášek Hygiena produkce masa
Prezentace150 s. / 3. roč. / rar
Faktory ovlivňující jakost masaGenetické - dány předpoklady pro určité znaky Fyziologické - podmínky, které umožňují míru projevení se těchto znaků Genetické faktory• Ovlivnění během intrauterinního života; některé vlastnosti mají různou dědivost - kvalita masa, složení těla, reprodukční schopnosti - Lokus - úsek molekuly DNA (všechna zvířata jednoho druhu mají stejný počet lokusů)- Alely - varianty jednoho genu- QTL (Quantitative Trais Loci) - lokusy ovlivňující kvantitativní znaky- Kandidátní ...
|
|
13,9 |
0x |
|
Hygienické, technologické a senzorické hodnocení ovoce, základní vady
Prezentace51 s. / 3. roč. / ppt
Čerstvé ovoceČerstvé ovoce jsou jedlé plody a semena stromů, keřů nebo bylin uváděné do oběhu bezprostředně po sklizni nebo po určité době skladování v syrovém stavuČlenění čerstvého ovoceČerstvé ovoce - jádrové, peckové, bobulové, skořápkové, plody tropů a subtropůOznačováníKromě údajů uvedených v zákoně a v prováděcím právním předpisu (vyhláška č. 113/2005 Sb.) se čerstvé ovoce dále označí: • názvem podskupiny• třídou jakosti• názvem odrůdy• údajem o tom, že byla po sklizni ošetřena konzervačn...
|
|
0,3 |
0x |
|
Prezentace z předmětu Technologie masné produkce
Prezentace85 s. / 3. roč. / rar
Maso v lidské výživě• maso konzumováno víc než 15 tisíc generací
•
symbol síly, postupně pouhá součást potravy - důležité začínají být i senzorické a estetické vjemy
•
společenská stránka - manifestace společenského postavení
•
módní trendy stravování, často podporované reklamouMaso ve výživě - zdravotní aspekty
•
zdroj plnohodnotných bílkovin - obsahují všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí vyrobit a musí je přijímat stravou
•
bílkoviny pro naše tělo dobře s...
|
|
21,2 |
0x |
|
Pravidla správné výrobní a hygienické praxe pro výrobce těstovin
Studijní materiál12 s. / 3. roč. / doc
1. ÚVODTato pravidla správné výrobní a hygienické praxe vzdává Svaz průmyslových mlýnů ČR jako vzorovou příručku. Na jejím základě by měli jednotliví výrobci doplnit podmínky dodržování správných výrobních a hygienických zásad ve svých speciálních konkrétních podmínkách. Účelem je poskytnout výrobcům přehled základních měřítek pro posouzení možných nebezpečí ve výrobní praxi, v jejichž důsledku by mohlo dojít k ohrožení zdravotní nezávadnosti výrobků. V příručce bude uveden přehled hlavních nebe...
|
|
0,1 |
0x |
|
Specifické rysy užívání veterinárních léčiv
Prezentace14 s. / 3. roč. / ppt
1) Druhová šíře živočichů v péči veterinární medicíny Humánní medicína je zaměřena na člověka, výsledný účinek po podání léčiva ovlivňují faktory jako např. věk, patologický stav, pohlaví, psychický stav atd. Veterinární medicína zahrnuje do své péče nesrovnatelně širší druhové spektrum živočichů, mezi které patří jak obratlovci tak i bezobratlí. V těchto živočišných řádech jsou početné kmeny, třídy, čeledi, jednotlivé rody a druhy (často i plemena) živočichů.Vědomosti odborné veřejnosti o zmín...
|
|
0,1 |
1x |
|
Veterinární a potravinářská legislativa
Studijní materiál200 s. / 3. roč. / rar
EVROPSKÁ UNIE• specifická organizace, jež stojí v jistém smyslu nad členskými státy, které na ni přenesly některé své svrchované pravomociČlenské zeměEVROPSKÉ INSTITUCE • RADA EVROPSKÉ UNIE - „RADA“o legislativní a výkonný orgán EUo zastupuje zájmy členských států na evropské úrovni - reprezentuje EU o koordinace hospodářské politiky členských států, rozhodovací pravomoc, legislativní pravomoc - přijímání legislativyo ministři zodpovědní za projednávanou agenduo každý půlrok předsedá Radě jiná z...
|
|
12,2 |
0x |
|