Dokončovací a rozvojová péče o výsadbu dřevin
Semestrální práce15 s. / 2. roč. / doc
1. Dokončování výsadeb1.1. VšeobecněDokončovací péče o výsadby dřevin probíhá až do stavu způsobilého k přejímce. Cílem je dosažení stavu, který při následných pěstebních opatřeních podle ČSN 83 9051 umožní další rozvoj. Dokončovací péče zahrnuje všechny práce, jsou vždy nutné k dosažení stavu způsobilého k přejímce. Požadavek, způsob, rozsah a termíny prací se řídí zejména obdobím výsadby, druhem rostliny a podmínkami stanoviště. (ČSN 83 90 21: 2006)1.2. Kotvení V případě potřeby je nutno dřevi...
|
|
0,1 |
3x |
|
Analýza regionu Vysočina - seminární práce z předmětu Ekologické zemědělství
Seminární práce12 s. / 1. roč. / docx
1. ÚVODPříroda - je slovo, jehož význam zná každé malé dítě. Je to něco, co nás obklopuje, něco, co vyhledáváme. Dalo by se říci, že je to prostor pro člověka stále záhadný, neprozkoumaný, který skýtá stále nová a nová poznaní. Ale už méně si uvědomujeme, že příroda, jako taková, je základem naší existence, je to zdroj potravy pro nás i jiné živočichy a organismy, je to zásobárna různých surovin a materiálů, které v dnešní době považujeme za samozřejmé. Proto by člověk měl udělat maximum pro to,...
|
|
0,1 |
1x |
|
Úvod do mlékařství - Úvodní přednáška
Přednášky26 s. / 3. roč. / pdf
ÚvodVÝZNAM MLÉKAŘSTVÍ- základ výživy mláďat- zdravá výživa lidí- ekologie - krajinotvorba- světový obchod- zaměstnanost lidíSTRUČNÁ HISTORIE MLÉKAŘSTVÍ U NÁSprimitivní lidové mlékařství již v dávné minulosti - neolitické kultury (3.tis.př.n.l.)933 - kronika Břevnovského kláštera - záznam o placení sýrem1770 - první výrobna tvarůžků1870 - první mlékárna v Hostivicích u Prahy1878 - první mlékárna na Moravě v Brně1902 - mlékařská a sýrařská škola v Kroměříži 1. sv. válka - zaniklo 51 mlékáren1920 -...
|
|
0,6 |
0x |
|
Zemědělské systémy I. (původní materiál doplněný o Zootechniku)
Poznámky56 s. / 1. roč. / docx
EKOSYSTÉMOVÉ POJETÍ ZEMĚDĚLSTVÍ - AGROEKOSYSTÉMY• Populační růst a potřeba potravin- Ekologie není ochrana prostřední, zabývá se vzájemnými vztahy mezi organismy a vztahy organismů s prostředím. Organismy jsou produkční a doplňkové. Systematické zemědělství vzniklo v mladší době kamenné (Neolit) na Blízkém východě.- V roce 1650 bylo na zemi 500 milionů lidí, rok 1970 3,7 miliardy lidí, rok 2005 6,5 miliardy lidí, rok 2015 7,2 miliardy lidí (83% v rozvojových zemích), rok 2050 9,1 miliardy lidí (...
|
|
0,1 |
2x |
|
Doporučená pravidla pro měření a třídění dříví v České republice
Studijní materiál65 s. / 1. roč. / pdf
1. Úvodní ustanoveníTento materiál upravuje doporučená pravidla pro měření a třídění dříví v ČR za účelem sjednocení rozdílů mezi různými způsoby měření objemu dříví a v posuzování kvalitativního zatřídění jednotlivých sortimentů, které vznikají zejména z důvodů rozporů mezi platnými normami a požadavky zpracovatelů dříví na dodávky suroviny. Smluvní vztah mezi dodavatelem a odběratelem tímto není dotčen.1.1 Označení dříví v průvodních dokladechV průvodních dokladech (dodacích listech) dodávanýc...
|
|
1,6 |
12x |
|
Vypracované zkouškové otázky z Obecné Fytotechniky
Vypracované otázky30 s. / 1. roč. / doc
1.a) Co je náplní disciplíny výživy rostlin a hnojení? Jak ji lze vyjádřit? Co jsou to hnojiva a co rozumíte pod pojmem hnojení? Náplní disciplíny výživy rostlin je sledovat bilance živin v zemědělství s cílem udržovat půdní úrodnost a ovlivňovat kvalitu sklízených produktů. Lze ji vyjádřit jako nauku o rostlinných živinách, jejich formách, přeměnách, zdrojích v zemědělském podniku a v přírodě a o použití hnojiv. Výživou rostlin rozumíme: studium živného prostředí studium požadavků kulturních ro...
|
|
0,2 |
0x |
|
Role dalších aktérů v rámci agrobyznysu - navazující fáze zpracování a distribuce
Seminární práce48 s. / 2. roč. / pdf
1 ÚVODRozhodující úloha zemědělství byla vždy spojována se zabezpečením dostatku potravin pro obyvatelstvo. Pro přežití lidí je potravinářský průmysl jedním z nejdůležitějších a již od počátku byla výroba potravin neodmyslitelnou lidskou činností. Jídlo a tedy potraviny představují základní hmotnou potřebu člověka, bez které by nemohl existovat. Hlavním posláním tohoto odvětví je tudíž produkce kvalitních a zdravotně nezávadných potravin pro všechny skupiny obyvatelstva. Také Ministerstvo průmys...
|
|
0,9 |
1x |
|
Ochrana rostlin - Rostlinolekařství - výpisky z přednášek
Přednášky35 s. / 3. roč. / doc
OCHRANA ROSTLIN - ROSTLINOLÉKAŘSTVÍ• Vědní obor a činnosti zabývající se komplexní péčí o zdraví kulturních rostlin• Soustava ochranných opatření, jimiž se v porostech zemědělských plodin vytvářejí nepříznivé podmínky pro rozvoj škodlivých činitelů s cílem maximálně redukovat ztráty způsobené chorobami, škůdci a plevely- Zemědělská fytopatologie- Zemědělská entomologie- Herbologie• Zemědělská fytopatologie • Obor zabývající se studiem příčin a projevů chorob způsobenými biotickými příčinami (vir...
|
|
0,5 |
1x |
|
Přednášky z předmětu Zpracování rostlinných produktů
Přednášky47 s. / 3. roč. / pdf
Limitující faktory rozvoje populace• Energie - hrozí vyčerpání klasických zdrojů (plyn, ropa - využití vodní, větrné, biolíh… )• Voda - provozní odpady, globální změny..• Potraviny - hrozí nedostatek potravinMotto:• Moudrý člověk by si měl uvědomit, že zdraví je největším darem života. (Hippokrates)Jakost rostlinných výrobků• Jakost obecně - souhrnem užitných vlastností výrobku, které mají uspokojit stanovené nebo předpokládané požadavky spotřebitele• U zemědělských rostlinných produktů se...
|
|
0,3 |
1x |
|
Kontroly plnění zásad integrované ochrany v polních plodinách - Průvodce kontrolním systémem plnění zásad integrované ochrany v polních plodinách pro rok 2014
Prezentace81 s. / 1. roč. / pdf
ÚVODPro pěstitele, profesionální uživatele přípravků na ochranu rostlin, je důležité pochopení významu implementace systému integrované ochrany rostlin (dále jen „IOR“). Legislativní zavádění systému IOR v Evropské Unii je rámcově vymezeno osmi obecnými zásadami. Tato opatření umožňují plnit jak regulaci rizikových pesticidů pro životní prostředí a zdraví člověka, tak zachování nebo zvýšení ekonomické efektivnosti pěstebních opatření. Uplatňování systému IOR vede ke zvyšování ekonomické efektivn...
|
|
6,3 |
0x |
|
492 otázek a odpovědí z předmětu Zemědělské systémy
Vypracované otázky15 s. / 1. roč. / docx
1. Na čem závisí výrobní cena minerálních hnojiv? ZÁVISÍ NA NÁKLADECH NA APLIKACI2. Vyjmenujte 3 vytrvalé plevele? PCHÁČ OSET, MLÉČ ROLNÍ, PÝR PLAZIVÝ3. Které z uvedených plemen krav je kombinované? ČESKÝ STRAKATÝ SKOT, ČESKÁ ČERVINKA4. Jak se nazývá období po otelení do zaprahnutí krávy?LAKTACE5. Vyjmenujte víceleté pícniny? JETELOVINY, JETELOTRAVNÍ SMĚSI, TRÁVY6. Definice plemena? SKUPINA ZVÍŘAT STEJNÉHO DRUHU A PŮVODU, KTERÉ SE OD JINÝCH ZVÍŘAT TÉHOŽ DRUHU LIŠÍ ZNAKY A VLASTNOSTMI, PŘEDÁVANÝM...
|
|
0,1 |
8x |
|
Vypracované otázky z předmětu Produkce dřevní suroviny
Vypracované otázky20 s. / 1. roč. / docx
1. Význam dřeva pro společnost, obnovitelnost dřevní suroviny• Vliv člověka na lesy od 4. Tisíciletí před naším letopočtem (tzn. ještě před začátkem zemědělství, kvůli rolnictví a pastevectví, později vypalování - žďáření 12. - 14. století), další úbytky díky stavební činnosti, hornictví a hutnictví• První pokus o omezení těžeb: 1350 - Maiestas Carolina (Karel IV.)• Dlouhodobý nedostatek dřeva ukončen až v 18. Století, kdy se jako palivo užívá uhlí• Po 2. světové válce - les = odpočinek, rekreac...
|
|
0,1 |
4x |
|
Vypracované otázky ke zkoušce z předmětu Chov hospodářských zvířat 3
Vypracované otázky140 s. / 2. roč. / doc
1. VÝZNAM CHOVU HZSPOLEČENSKÝ VÝZNAM CHOVU A PRODUKCE HZ- 3 základní funkce:• produkční• sociální• ekologickáPRODUKČNÍ FUNKCE- produkce potravin pro obyvatelstvo- soběstačnost v produkci - co se vyrobí, to se spotřebuje (pouze v produkci mléka a hovězího masa)- import a export potravin:• dovoz - Německo, Polsko, Nizozemí, Slovensko (vepřové, drůbeží, jehněčí, vejce)• vývoz - Slovensko, mléko do Německa, PolskoSOCIÁLNÍ FUNKCE- zaměstnanost obyvatelstva- vývoj zaměstnanosti v zemědělství- sociální...
|
|
0,8 |
5x |
|
Vypracované otázky ke zkoušce z Obecné fytotechniky
Vypracované otázky52 s. / 1. roč. / doc
1.Živiny- základní rozdělení, kritéria, živina jako prvek a význam pro rostliny• Definice prvku jako živiny: • Pokud chceme zařadil libovolný prvek mezi rostlinné živiny, musí splňovat následující kritéria:1. Nedostatek prvku znemožní rostlině dokončit vývojový cyklus2. Prvek se přímo účastní fyziologických procesů v rostlině, nebo jako regulátor enzymového systému3. Projev nedostatku je specifický pro sledovaný prvek• Rozdělení živin a průměrné zastoupení v rostlinách (%)• Základní biogenní prv...
|
|
0,3 |
0x |
|
Technologie masné produkce - vypracované otázky ke státnicím
Vypracované otázky70 s. / 3. roč. / rar
Druhy jatečných zvířat:Hospodářská zvířata - zvířata využívána k chovu, výkrmu, práci a jiným hospodářským účelům, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich křížence, hrabavá a voní drůbež, králíci, kožešinová zvířata, zvěř a jiná zvířata ve farmovém chovu, ryby a včelyJatečná zvířata - hospodářská zvířata, která jsou určena k porážce a jatečnímu zpracování a jejichž maso je určeno k lidské výživě1. Velká jatečná zvířata: skot, telata, prasata, ovce, kozy, koně osli a jejich kříženc...
|
|
0,2 |
1x |
|
Technologie masné produkce - Poznámky k okruhům státní zkoušky
Studijní materiál15 s. / 3. roč. / pdf
Produkce masaSvětová ….260 milionů tunVepřové 40%Drůbeží 30%Hovězí 25%Skopové 4%Ostatní 1%Světoví producenti masa - vyjmenovat hlavníČesko … 0,8 milionu tun ... 800 000 tunVepřové 50%, Drůbeží 30%, Hovězí 18%, Ostatní 2%Spotřeba masa ve světě - průměr 41 kg na osobu a rokVlivy na spotřebu masaEkonomické (politické), náboženské,Demografický vývoj na ZemiSpotřeba masa v ČeskuCelková spotřeba 82 kgVepřové maso 41 kgDrůbeží 26 kgHovězí 12 kgOstatní 3 kgKategorie jatečných zvířatPlemena, užitkovost z...
|
|
0,1 |
0x |
|
Příprava na zkoušku z předmětu Zemědělské systémy
Studijní materiál50 s. / 1. roč. / doc
Osevní postupyang. - Crop rotations, něm. - Fruchtefolgen, pol. - Sevooboroty)pro zlepšení výnosu pšenice změnit předplodinu podle tabulek a hodnot; i podle hnojení dusíkem; při nepoužívání hnojiv se zlepšují výnosyvýnosový efekt je v absolutních hodnotách vyšší při nepoužívání hnojiv (dusíkatých, pesticidů) v dlouhodobějším efektuDůvody střídání plodin(hlavní důvody střídání plodin)• výskyt původců chorob a škůdců - musí se rozvrhnout osevní postup, jaké rodiny se dávají po sobě, aby nedošlo k ...
|
|
0,3 |
2x |
|
Vypracované okruhy ke zkoušce z předmětu Zemědělské systémy
Vypracované otázky14 s. / 1. roč. / docx
1. ZVO - zemědělské výrobní oblasti• kukuřičná 6,7% » do 250 m.n.m.
» ф teplota 9-10°C
» srážky 500-600 mm
» černozemě, nivní půdy, drnové půdy
» jižní Morava• řepařská 24,3%
» 250-350 m.n.m.
» ф teplota 8-9°C
» srážky 500-660 mm
» černozemě, hnědozemě na spraších, nivní půdy na uloženinách
» Polabí, Pohoří• obilnářská 40,5%
» 300-600 m.n.m.
» ф teplota 5-8,5°C
» srážky 550-700 mm
» hnědozemě, glejové půdy• bramborářská 18,5%
» 400-600 m.n....
|
|
0,1 |
3x |
|
Zkušební otázky z předmětu Technika a technologie pro živočišnou výrobu
Vypracované otázky14 s. / 1. roč. / doc
1. Funkce a technické řešení elektrických ohradníkůSíťový ohradník - je napájen z elektrické sítě napěním U = 220V. Jeho provoz je nepřetržitý. Sestává se ze tří hlavních obvodů - síťového, vloženého a výstupního. V síťovém obvodu je síťové napětí 220V transformováno transformační cívkou na nízké napětí (9-12V). Ve vloženém obvodu je střídavý proud o tomto napětí usměrňován polovodičovým (selenovým) usměrňovačem na stejnosměrný a pak přes přerušovač indukován indukční cívkou na proud o vysokém n...
|
|
0,1 |
6x |
|
Metodika - Ochrana zemědělské půdy před erozí
Studijní materiál76 s. / 2. roč. / pdf
ÚvodZrychlená eroze zemědělských půd vážně ohrožuje produkční a mimoprodukční funkce půd a vyvolává mnohamilionové škody v intravilánech měst a obcí. Ty jsou způsobované povrchovým odtokem a smyvem půdy zejména ze zemědělských pozemků. Přehlížet nelze ani časté škody vyvolané větrnou erozí. Eroze půdy ochuzuje zemědělské půdy o nejúrodnější část - ornici, zhoršuje fyzikálně-chemické vlastnosti půd, zmenšuje mocnost půdního profilu, zvyšuje štěrkovitost, snižuje obsah živin a humusu, poškozuje pl...
|
|
10,2 |
1x |
|
Modelování eroze - GIS v erozi, erozní modely
Státnicové otázky18 s. / 2. roč. / pdf
Za posledních 40 let vznikla spousta erozních modelů, které operují v různých měřítkách a v různém stupni komplexnosti popisují erozní jevy. V podstatě každý model je jakýmsi zjednodušením reality a pro řešitele se takto objevuje problém s výběrem způsobu determinace eroze v řešeném území. Jistě nejlepší způsob, jak účinně řešit degradaci půdy erozí v dané lokalitě je provedení detailního pozorování a měření hlavních faktorů eroze (jedná se o sběr dat v rozsahu několik let) v daném místě a na zá...
|
|
0,3 |
0x |
|
Základy technologie mléka a mléčných výrobků
Studijní materiál27 s. / 3. roč. / doc
Ošetření mléka po nadojeníČIŠTĚNÍ• mléko může obsahovat nečistoty (z povrchu těla dojnic, ze vzduchu, krmiva, steliva apod.), které obsahují mikroorganismy• čím dříve tyto nečistoty odstraníme, tím méně mikroorganismů se do mléka vyplaví• čištění zajišťujeme cezením a především filtrací → mléčné pojené filtry vkládané do mléčného potrubíCHLAZENÍ• účelem chlazení je zabránit rozvoji kontaminujících mikroorganismů a zachovat původní jakost až do okamžiku jeho spotřeby nebo zpracování• mléko po nad...
|
|
0,3 |
4x |
|
Veterinární léčiva - pro posluchače farmacie
Skripta154 s. / 4. roč. / doc
Léčiva jsou definována jako léčivé látky nebo jejich směsi anebo jejich léčivé přípravky určené k podání člověku či zvířeti. Cílové organizmy léčivých zásahů se ale velmi výrazně liší v anatomických, fyziologických, patofyziologických, biochemických, a mnohých dalších rysech, které zásadním způsobem podmiňují praktickou upotřebitelnost léčiv. Důsledkem je nezbytná specializace v hlavních směrech užívání léčiv, která se odráží do existence dvou základních kategorií léčiv, tj. léčiv humánních a ve...
|
|
1,2 |
2x |
|
Výrobní zařízení pro výrobu mléka a mléčných výrobků
Studijní materiál14 s. / 3. roč. / doc
Transport syrového mlékaK transportu syrového mléka do mlékárny se používají automobilové cisterny, cisternové návěsy nebo přívěsy. Cisterny jsou uzavřené nerezové nádrže tvaru zploštělého ležatého válce, o objemu 2.000 - 24.000 l mléka. Bývají přepážkami rozděleny do několika oddílů. Jsou vybaveny průtokoměry popř. zařízením na automatický odběr vzorků odkapem - autosamplery. Základní mlékárenské ošetření mlékaPříjem a třídění mlékaMnožství přijatého mléka se zjišťuje měřícími objemovými čerpa...
|
|
0,1 |
0x |
|
Vypracované zkouškové otázky z Pedologie
Vypracované otázky27 s. / 1. roč. / doc
1.Definice pojmu půdaDefinice podle Dokučajeva /dynamické pojetí/. „Půda je samostatný přírodně-historický útvar, který vzniká a vyvíjí se zákonitým procesem působení /vícerých/ půdotvorných činitelů“.Půda je samostatný přírodně-historický útvar, který vzniknul v důsledku komplexního působení vnějších činitelů ( klima, biologický faktor, podzemní voda) na mateční horninu v určitém čase. Definice podle Rammana /statické pojetí - dříve používané/.„Půda je povrchová, zvětrávající vrstva pevné zemsk...
|
|
0,3 |
5x |
|
Základní technologie a výrobní zařízení - mlékárny
Studijní materiál12 s. / 3. roč. / doc
A.Transport syrového mléka K transportu syrového mléka do mléka se používají automobilové cisterny, cisternové návěsy nebo přívěsy. Cisterny jsou uzavřené nerezové nádrže většinou tvaru zploštělého ležatého válce, o objemu 2000-24000 l mléka. Bývají přepážkami rozděleny do několika oddílů. Jsou vybaveny průtokoměry popř. zařízením na automatický odběr vzorků odkapem - autosamplery. B.Základní mlékárenské ošetření mléka1.Příjem a třídění mlékaMnožství přijatého mléka se zjišťuje měřícími objemo...
|
|
0,2 |
1x |
|
Vypracované otázky z předmětu Pedológia
Vypracované otázky25 s. / 1. roč. / doc
1.Definice pojmu půdaDefinice podle Dokučajeva /dynamické pojetí/. „Půda je samostatný přírodně-historický útvar, který vzniká a vyvíjí se zákonitým procesem působení /vícerých/ půdotvorných činitelů“.Půda je samostatný přírodně-historický útvar, který vzniknul v důsledku komplexního působení vnějších činitelů ( klima, biologický faktor, podzemní voda) na mateční horninu v určitém čase. Definice podle Rammana /statické pojetí - dříve používané/.„Půda je povrchová, zvětrávající vrstva pevné zemsk...
|
|
0,3 |
0x |
|
Konzervace potravin - Zpracování zahradnických produktů
Přednášky38 s. / 1. roč. / doc
Konzumace potravin• po dopěstování (čerstvé ovoce n. zelenina) - pouze část produkce, více se zpracovává• po výrobě• potřeba stabilizace n. konzervaceKonzervace• jednoduché n. náročné zákroky• původní charakter potraviny - zachován n. změněn (čerstvé ov., kompot, ov. šťáva, ov. destilát)Konzervace potravin je každý úmyslný zákrok, příp. úprava potravin, prodlužující skladovatelnost suroviny a potraviny déle než dovoluje přirozená tržnost (Kyzlink, 1988)Substrát = surovina konzervárenského průmys...
|
|
0,7 |
1x |
|
Přednášky z předmětu Šlechtění rostlin
Přednášky20 s. / 1. roč. / doc
Hlavní znaky kulturních rostlin- větší tvorba biomasy- zvýšení výnosu sklizených částí rostlino zvětšení částí rostliny důležitých pro člověkao zvýšení počtu pro člověka zajímavých orgánů- zlepšení kvality sklizených částí rostliny, změna chemického složení- ztráta nebo zhoršení schopnosti přirozeně se rozšiřovat do prostoru- častější výskyt autogamieWürmský glaciál - neolitická revoluce - evoluční proces krátký (ale dlouhá doba)Vývojová etapaod neolitické do průmyslové revoluce 8. tis. let př. ...
|
|
0,1 |
0x |
|
Zemědělské systémy - kompletní výpisky
Poznámky49 s. / 1. roč. / doc
PŘÍRODNÍ PODMÍNKY ČR Z HLEDISKA VHODNOSTI PRO ZEMĚDĚLSKOU VÝROBU - VÝROBNÍ TYPY, OBLASTI, LFAPodmínky:- stanovištní - komplex biotických (produkční organismy, člověk) a abiotických faktorů (sluneční radiace, voda, živiny)- klimatické - teploty a srážky (průměrné roční) - vláhové poměry (hydrotermický koecifient, Langův děšťový faktor) - sluneční svit - jeho délka- půdní - půdní typ (geneze půdy - černozem, hnědozem) - půdní druh (zrnitostní složení - lehká, střední, těžká - jíl) - chemické vlast...
|
|
1,0 |
0x |
|
Vypracované nejčastější otázky z předmětu Zemědělské systémy
Vypracované otázky11 s. / 1. roč. / pdf
1. Plevele - rozmnožování, dělení a příklad,Plevel - každá rostlina, která se vyskytuje v kulturním porostu proti vůli pěstiteleRozmnožování plevelů - Plevele májí své způsoby, jak se dokáží bránit proti vyhubení. Dokáží bezpečně zajistit vznik nových jedinců, kteří jsou schopni mnohonásobně nahradit původní generaci.Generativně (semena a plody)pokud se plevel rozmnožuje semeny, jde o pohlavní rozmnožováníVegetativně (kořeny, stonky) + generativně. Rozmnožování vegetativní se nazývá nepohlavní. ...
|
|
0,3 |
0x |
|
Zemědělské systémy - plodina Kukuřice
Studijní materiál15 s. / 1. roč. / docx
1. Zařazení a druhy kukuřice. Její biologický popis, geografický původ a světové rozšíření.• Kukuřice patří do čeledi lipnicovité skupiny Maydeae.Druhy kukuřice:Zea mays convar. amylacea - kukuřice škrobnatá - další názvy (kukuřice měkká). Zrno má moučný charakter s matným povrchem.Pro vysoký obsah škrobu se využívá ve škrobárnách a lihovarnickém průmyslu. Je to nejběžnější kukuřice pro přímou lidskou spotřebu. Zaujímá asi 12% z celkové osevní plochy.Zea mays convar. aorista - kukuřice polozubov...
|
|
0,2 |
3x |
|
Skripta z Ochrany životního prostředí
Skripta144 s. / 1. roč. / doc
1 ÚvodPojem životní prostředí je používaný ve dvojím významu. V užším slova smyslu z ekologického hlediska se jedná o podmínky potřebné pro určitý druh živého organismu k jeho plnému životu. V širším slova smyslu jde o označení celého souboru poznatků z mnoha vědních oborů nutných k ochraně a tvorbě těchto životních podmínek.Ekologie je disciplina biologie zabývající se studiem vzájemných vztahů mezi živými organismy a prostředím. Pojem životní prostředí byl poprvé v ekologickém významu definová...
|
|
5,0 |
2x |
|
Vitamínové doplňky pro zvířata rozpustné v tucích a způsoby jejich aplikace
Seminární práce11 s. / 2. roč. / docx
Živočišná produkce zaujímá v zemědělství významnou část. Hlavním úkolem je produkce potravin potřebných v lidské výživě, jako je maso, mléko, vejce apod. Pro vysokou produkci těchto potravin potřebují zvířata dobrou krmivovou základnu bohatou nejen na bílkoviny, sacharidy a tuky, ale také na vitamíny a minerály. Vitamíny jsou látky, které jsou pro tělo životně důležité. Slovo vitamín pochází z latinského slova „vita“, což v překladu znamená život a amin je chemický termín. Vitamíny rozpustné v t...
|
|
0,1 |
3x |
|
Úvod do mlékařství - Syrové mléko, Nemoci z mléka
Přednášky22 s. / 3. roč. / pdf
POŽADAVKY NA KVALITU SYROVÉHO MLÉKAkvalita - komplex definovaných vlastností lišících se z pohledu chovatele, zpracovatele nebo konečného spotřebitelefaktory ovlivňující vlastnosti mléka:plemeno dojnic» vliv na obsah tuku a bílkovin» vliv býkastádium laktace» mlezivo - výrazně odlišné složení» po 5 dnech již normální složeníkrmení a výţiva dojnic
»
vyvážená krmná dávka
»
tvorba tuku - objemná krmiva
»
tvorba bílkovin - jadrná krmiva
»
chuťové a pachové látky z krmiva
»
vliv výživy...
|
|
0,5 |
0x |
|
Zemědělské systémy I. - Řepka ozimá
Projekt16 s. / 1. roč. / docx
Obecná charakteristikaSkupina plodin Řepku ozimou řadíme do skupiny olejnin. To jsou plodiny, které obsahují jako svou zásobní látku v některých částech těla, nejčastěji však v semenech, větší množství oleje. Do této skupiny plodin patří také slunečnice roční nebo len olejní.Čeleď Řepka ozimá, latinsky Brassica napus, patří do čeledi brukvovitých. Je to jednoletá rostlina dorůstající do výšky 60 - 120 cm, se silným hlavním kořenem. Dolní lodyžní listy řepky jsou drsné, peřenodílné s velkým konco...
|
|
0,9 |
9x |
|
Ochrana zemědělské půdy před erozí
Studijní materiál113 s. / 2. roč. / pdf
ÚVODZrychlená eroze zemědělských pud vážně ohrožuje produkční a mimoprodukční funkce pud a vyvolává mnohamilionové škody v intravilánech měst a obcí. Ty jsou způsobované povrchovým odtokem a smyvem půdy zejména ze zemědělských pozemků. Přehlížet nelze ani škody vyvolané větrnou erozí. Eroze půdy ochuzuje zemědělské půdy o nejúrodnější část -ornici, zhoršuje fyzikálně-chemické vlastnosti půd. zmenšuje mocnost půdního profilu, zvyšuje štěrkovitost, snižuje obsah živin a humusu, poškozuje plodiny a...
|
|
10,8 |
0x |
|
Cvičení ze Speciální fytotechniky
Skripta63 s. / 1. roč. / pdf
ÚvodSkripta jsou základním studijním materiálem na cvičení pro studenty České zemědělské univerzity, u nichž je výuka pěstování rostlin soustředěna do jediného semestru, pro obory Provozně ekonomické, Lesnické a environmentální a Technické fakulty a dalších oborů. Poskytují základní informace o hlavních zemědělských plodinách pěstovaných v ČR, jejich rozdělení, rozlišovacích znacích a hodnocení růstu a vývoje. Součástí je i stručné hodnocení jakosti zemědělských produktů a hlavní zásady obchodov...
|
|
1,7 |
4x |
|
Přednášky z předmětu Entomologie
Přednášky17 s. / 3. roč. / doc
Teoretické obory Aplikované obory- Systematika zemědělská (hmyz, roztoči, hlístice)- morfologie a anatomie lesnická- fyziologie veterinární- ontogenetika humánní- fylogenetika soudní ( forenzní) toxikologie ochrana druhů - ekologie - zoogeografieZastoupení popsaných druhů na zemiHmyz počty• druhově nejpočetnější skupina živočichů ¾ známé fauny• odhad na světě 2 -6 milionů• u nás známých 27 200• ve světě známých 900 000Hmyz stáří- prvohory spodní karbon, 350 mil.let - jepice, vážkyAspekty - význ...
|
|
4,2 |
0x |
|
Přednášky z předmětu Vinařství I
Přednášky26 s. / 1. roč. / pdf
Vinařství IIšumivá vína- nelze používat název šampaňské - to je z oblasti Francie a ze tří odrůd - Char, PN, PM (mlynářka) a jsou pouze bílé a růžové šampaňské- vše si ještě přečíst ve Sklepním hospodářství - hlavně tabulkyhistorie šumivých vín- cca 1665 vznikají „nedopatřením“ šumivá vínao při převozu nestabilních vín z Francie a po jejich nalahvování (a uzavření korkem) v Anglii se víno rozkvasiloo víno bylo jiné, perlivé, svěžío první jej vědomě začal vyrábět don Perignon a dodal jim nynější ...
|
|
0,9 |
0x |
|