Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Semestrální práce na téma "Občanská participace"

«»
Přípona
.docx
Typ
semestrální práce
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
12249
Poslední úprava
18.06.2018
Zobrazeno
410 x
Autor:
royal.cut
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Teoretický úvod

V této semestrální práci se budu zabývat občanskou participací v České republice. Občanská participace, nebo-li možnost přímo se podílet na věcech veřejných, je základem demokratického politického systému.
,,Participace (z lat. Participace - sdílet, účastnit se), v politice podílení se na rozhodování. Participací se v politice rozumí přímá účast lidí na procesu, vedoucí k přijetí rozhodnutí. Může mít různé formy: referendum, plebiscit, petice, občanská iniciativa nebo účast v politických diskuzích, ve kterých se utváří stanoviska politických stran a dalších institucí.‘‘ [Žaloudek 1996: 231] Rozlišujeme nejčastěji participaci politickou a širší občanskou. Politická participace obsahuje přímou účast občanů republiky na všech procesech vládnutí. Může jít o účast na komunální, regionální ale i celostátní úrovni. Hlavním výkonem politické participace je volební účast. Naopak širší občanská participace nemusí přímo zasahovat do aktu vládnutí, ale má často značný vliv na politickou situaci v zemi. Může jít například o vytváření občanských sdružení. [Čermák 2007: 28]
V této práci bych se ráda zaměřila na politickou participaci občanů České republiky (dále ČR) a to především na malé využívání participace na veřejném dění a celkový nezájmem o politickou situaci v zemi. Tyto domněnky dokládá například nízká účast občanů ČR ve volbách.

Klíčová slova:

statistické údaje

zaměření práce

konceptualizace

operacionalizace

politická participace

karty



Obsah:
  • Teoretický úvod
    Výzkumy a statistické údaje
    Zaměření práce
    Konceptualizace a operacionalizace
    Dotazník - Politická participace
    KARTY:
    Zpráva z pilotáže
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše