Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Sítě GSM

«»
Přípona
.pdf
Typ
semestrální práce
Stažené
0 x
Velikost
0,8 MB
Jazyk
český
ID projektu
12582
Poslední úprava
27.08.2018
Zobrazeno
379 x
Autor:
snoopydogg
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Oblast informačních a komunikačních technologií zaznamenala v posledním desetiletí doslova revoluční vývoj. Bezdrátové digitální sítě byly na začátku 90. let minulého století na úplném začátku. Vysoké ceny a nízký komfort použití limitovaly jejich širší uplatnění. Dnešní sítě 3G poskytují uživatelům služby, které na začátku 90. let patřily do sféry sci-fi. Vývoj v sítích GSM je hlavním katalizátorem úspěchu mobilních služeb. Celosvětově ovládají sítě standardu GSM přes 60% trhu bezdrátové komunikace. Díky digitálnímu přenosu (z části i paketovému přenosu) velmi blízce spolupracují s ostatními digitálními komunikačními prostředími, především počítačovými sítěmi. Úspěch GSM se dále odvíjí od dobrých technických možností sítě i telefonních přístrojů, celosvětové použitelnosti (roamingu), cenové přijatelnosti služeb a v neposlední řadě i propojení s Internetem (služba SMS, mobilní e-mail apod). Tyto výhody jsou více zřetelné při porovnání s ostatními typy sítí.
Česká populace se obecně projevuje k nových technologiím velmi vstřícně. GSM se již od začátku těší velké přízni českých uživatelů. V celosvětovém měřítku ve využívání sítí GSM se Česká Republika nachází na čelních místech, ať už se to týká cen služeb nebo zavedených technologií. Vzhledem k dosud jen částečně liberalizovanému trhu pevných sítí, je úspěch GSM v CR o to větší. Navíc dává zákazníkovi výhodu mobilní komunikace.
Tato práce je věnována sítím GSM z hlediska její technologie a nabízených služeb. V první části je vyložen princip fungování GSM, základní funkce. To umožní lepší pochopení možností služeb sítí GSM a jejich případná omezení (mohou se lišit i podle způsobů implementace). Hlavní důraz je kladen na datové služby GSM. Podrobné přehledy dalších služeb poskytovaných v sítích GSM je možno vyhledat na [ETSI] nebo [MobilS]. V rámci datových služeb jsou rozebírány zejména služby CSD/HSCSD a GPRS. včetně jejich rozšížení EDGE. Zvláštní pozornost je věnována messagingovým službám (SMS, EMS, MMS). které se nacházejí na pomezí datových a aplikačních služeb sítí GSM. Zasílání zpráv je jednou z nejčastěji využívaných služeb GSM. Část zahrnující aplikační služby GSM ukazuje, jakým způsobem lze datové služby využívat k běžné práci.
V kapitole věnované České republice jsou uvedeny všechny podmínky konkrétního českého trhu. které byly v technologické části pro přehlednost vynechány. Jedná se o služby poskytované operátory, mobilní přístroje dostupné na trhu apod. V rámci této kapitoly jsou shrnuty i zkušenosti, získané během mé účasti na projektu ..GPRS»Ověřeno na lidech", realizovaného v síti Oskar.
Závěr práce je věnován možnostem využití datových služeb GSM v praxi, hodnocení datové komunikace ve světovém i místním kontextu. Nastínění možností sítí 3G a porovnání výhod i nevýhod datových přenosových služeb.
V příloze jsou uvedeny ceníky datových služeb operátorů v ČR a některé typu mobilních telefonů schopných využívat tyto služby. Mezi přílohy jsem zařadil dvojici anglických článků z Wireless World Forum věnovaných vyhlídkám služby MMS a fenoménu využívání GSM mezi mládeží. Na samotném konci studie je zařazen zajímavý článek o historii bezdrátových sítí v CSSR.

Klíčová slova:

gsm sítě

datové služby

messaging služby

aplikační služby

mobilní telefony



Obsah:
  • 1. Úvod do problematiky 3
    2. GSM sítě 4
    2.1 Historie celulární sítí 4
    2.2 Technologie GSM 5
    2.2.1 Mobilní stanice MS 5
    2.2.2 Subsystém základnových stanic BSS 7
    2.2.3 Síťový a přepojovací subsystém NSS 8
    2.2.4 Operační subsystém OSS 9
    2.3 Datové služby 9
    2.3.1 CSD - Circuit Switch Data 9
    2.3.2 HSCSD - High Speed Circuit Switch Data 10
    2.3.3 GPRS - General Packet Rádio Service 11
    2.3.4 EDGE - Enhanced Data rates for GSM Evolution (EGPRS & ECSD) 13
    2.4 Messaging služby 14
    2.4.1 SMS- Short Messaging Service 14
    2.4.2 EMS - Enhanced Messaging Service 15
    2.4.3 MMS - Multimedia Messaging Service 15
    2.5 Aplikační služby 16
    2.5.1 SIM Application Toolkit 16
    2.5.2 WAP-Wireless Application Protocol 16
    2.5.3 MExE - Mobile Station Application Execution Environment 17
    3. GSM sítě v České Republice 18
    3.1 Historie GSM v ČR 18
    3.2 Datové služby operátorů GSM v ČR 18
    3.3 Mobilní telefony GSM na trhu ČR 19
    3.4 Projekt GPRS»Ověřeno na lidech 19
    4. Závěr 20
    5. Slovníček pojmů 21
    6. Literatura 24
    7. Přílohy 25
    7.1 Ceník datových služeb GSM v ČR 25
    7.1.1 Eurotel 25
    7.1.2T-Mobile 26
    7.1.3 Oskar 27
    7.2 Přehled mobilních telefonů GSM na trhu ČR 28
    7.3 Zajímavé články 29
    7.3.1 Wireless World Forum: MMS 'The Big Picture' report 29
    7.3.2 Wireless World Forum: Mobile Youth 2002 report 30
    7.3.3 Bezdrátové sítě CSSR 31
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše