Biomechanika hodu oštěpem - seminární práce
«»
Popis:
Základem atletických disciplín jsou přirozené pohyby (chůze, běhy, skoky), které musel člověk provádět už v nejstarších dobách, aby uhájil svou existenci. K nim se brzy připojuje házení (za účelem získávání potravy, obrana proti nepříteli). Tato činnost se prolíná historií lidstva přes starověké olympijské hry až po současnost. Ve starověkých olympijských hrách byl dokonce hod oštěpem součástí pentatlonu-olympijského pětiboje.
Vznik novodobých olympijských her zásluhou Pierra de Coubertaina v r. 1896 znamená rozvoj atletických disciplín vůbec. Mění se program atletických soutěží, technika i pravidla atletických disciplín až k dnešní podobě pevného atletického programu vrcholných soutěží.
Hod oštěpem patří k nejstarším disciplínám i v novodobých OH. Hod oštěpem se u mládeže nahrazuje hodem míčkem nebo granátem.
Obsahem tohoto předkládaného textu je rozbor techniky pro hod oštěpem z hlediska biomechaniky. Rozbor je z většiny teoretický a je doplněn poznatky z osobních zkušeností.
Klíčová slova:
geometrie
hmota
lidské tělo
hod oštěpem
atletika
technika
oštěp
odhod
Obsah:
- Obsah
Úvod 3
1 Geometrie hmot lidského těla 4
2 Hod oštěpem - základní informace 5
2.1 Optimální úhel pro dosažení maximální vzdálenosti dopadu 6
2.2 Atletické hody a vrhy 8
2.3 Hod oštěpem 8
3 Technika hodu oštěpem 10
3.1 Držení oštěpu 11
3.2 Nesení oštěpu a rozběh 12
3.3 Nápřah a přechod do odhodového postavení 13
3.4 Odhod 14
3.5 Přeskok a dokončení pohybu 16
3.6 Vypuštění a let oštěpu 18
4 Použitá literatura 20
4.1 Knižní zdroje 20
4.2 Internetové zdroje 20
Zdroje:
- Bartůšek, B. Lehká atletika.1. vyd. Brno. 1968.
- Dostál, E. Didaktika školní atletiky. 2. vyd. Praha: SPN, 1991.
- Chromý, Z. Sportovní příprava.1. vyd. Olomouc: UP v Olomouci, 1985.
- Ihring, A. Atletika - víceboje.1. vyd. Bratislava: STV, 1979.
- Kovařík, Langer. Biomechanika tělesných cvičení.1. vyd. Praha, 1975.
O souborech cookie na této stránce
Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.