Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Kvalitativní a kvantitativní nároky na výživu těhotné a kojící ženy

«»
Přípona
.doc
Typ
seminární práce
Stažené
0 x
Velikost
0,4 MB
Jazyk
český
ID projektu
2737
Poslední úprava
02.01.2014
Zobrazeno
1 668 x
Autor:
keepcup
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Kvalitativní a kvantitativní nároky na výživu těhotné a kojící ženy

I.) ÚVOD

Těhotenství a následné období kojení jsou významná období v životě ženy. Fyziologické pochody v organismu gravidní ženy jsou odlišné od stavu mimo těhotenství. Vzniklé změny vyžadují i významnou úpravu výživy. Je prokázáno, že se vážné dietní chyby v průběhu těhotenství mohou projevit jako jedna z hlavních příčin těhotenských a poporodních patofyziologických změn v organismu matky nebo i dítěte.
Jako nová a neméně významná oblast se ukazuje prekoncepční výživa. Dostatečný příjem nutrientů před obdobím koncepce může plod a ženu ochránit před vznikem závažných patologických změn.

II.) SPECIFIKA VÝŽIVY V PREKONCEPČNÍM OBDOBÍ

Výživa v prekoncepčním období je důležitou součástí prekoncepční péče, jejímž cílem je pomocí navrhovaných opatření zabránit vzniku řady patologických stavů, které by se při absenci konkrétních nutrientů mohly vyskytnout, a to nejen u plodu, ale i u budoucí matky. Zároveň mají ochranný vliv na průběh těhotenství.
Nedostatečný příjem nutrientů je dáván do souvislosti predevším se závažnými vrozenými malformacemi ( roztep rtu, rozštěp patra, defekt komorového septa, pylorická stenóza atd. )

Klíčová slova:

tehotenství

kojení

gravidita

prekoncepční období

díte



Obsah:
  • I.) Úvod
    II.) Specifika výživy v prekoncepčním období
    III.) Specifika výživy v těhotenství
    IV.) Specifika výživy ženy v období kojení
    V.) VÝznam kojení pro kojící matku
    VI.) VÝznam kojení pro kojence
    VII.) Obecná charakteristika výživy kojící ženy
    VII.) Příjem nutriční energie v obdobích těhotenství a kojení
    XI.) Nutriční příjem bílkovin, tuků a sacharidů v obdobích Těhotenství a kojení
    X). Nutriční příjem lipofilních vitaminů v obdobích Těhotenství a kojení
    XI.) Nutriční příjem vybraných hydrofilních vitamínů V obdobích těhotenství a kojení
    XII.) Nutriční příjem významných makroelementů v obdobích Téhotenství a kojení
    XIII.) Nutriční příjem významných mikroelementů v obdobích Těhotenství a kojení
    XIV.) Tekutiny ve výživě těhotné a kojící ženy

Zdroje:
  • 1. BRÁZDOVÁ, Z. Výživa těhotných a kojících žen. 1. vyd. Brno: Ústav preventivního lékařství LF Masarykovy univerzity, 1999. 29 s. ISBN 80-901427-3-7
  • 2. HRONEK, M. Výživa ženy v obdobích těhotenství a kojení. Praha: Maxdorf, 2007. 310 s. ISBN: 80-7345-013-5
  • 3. MÜLLEROVÁ D. Výživa těhotných a kojících žen. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 2004. 124 s. ISBN 80-204-1023-6
  • 4. STRÁNSKÝ, M. Výživa v těhotenství. 1. vyd. Praha: 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, 2005. 4 s.
  • 5. SCHNEIDEROVÁ, D. a kol. Kojení - nejčastější problémy a jejich řešení. Praha: Grada Publishing, 2002. ISBN-10: 80-247-1308-X
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše