Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 659   projektů
0 nových

Regionální politické strany Baskicka

«»
Přípona
.pdf
Typ
seminární práce
Stažené
1 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
10539
Poslední úprava
24.07.2017
Zobrazeno
487 x
Autor:
quadra
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
Cílem práce je charakteristika vybraných regionálních politických stran Baskicka působících na celostátní úrovni. Důraz je kladen na jejich vývoj, současnost, programatiku a koaliční potenciál.

Zvoleným kritérím odpovídá především Baskická národní/nacionalistická strana (EAJ/PNV - Eusko Alderdi Jeltzalea/Partido Nacionalista Vasco). Za zmínku však stojí i další dvě seskupení s kořeny v Baskicku a sice Lidová jednota (HB - Herri Batasuna) a Baskická solidarita (EA - Eusko Alkartasuna). Obě především kvůli své přítomnosti v celošpanělském parlamentu v určitím období

Ačkoliv všechny tři strany vycházejí z obdobných názorových základů, jejich činnost se v průběhu let značně rozcházela a pouze Baskická národní strana byla schopná přežít na celošpanělské politické mapě dodnes. Krom toho je jasně nejsilnější regionální stranou v baskickém parlamentu a úspěch slavila i ve volbách do Evropského parlamentu.

Klíčová slova:

tématická část

vývoj

programatika

koaliční potenciál

Baskicko

politické strany



Obsah:
  • 1 Úvod
    2 Tématická část
    2.1 Vývoj
    2.2 Programatika
    2.3 Koaliční potenciál
    3 Závěr
    Zdroje:
    Prameny:

Zdroje:
  • Ben-Ami, Shlomo: 1991. Basque Nationalism between Anarchism and Modernity. Journal of Contemporary History. 3-4/26, 493-521.
  • Chytilek, Roman; Strmiska Maximilián: 2005. Španělsko. In: Strmiska, Maximilián; Hloušek, Vít; Kopeček, Lubomír, Chytilek, Roman: Politické strany moderní Evropy. Analýza stranicko-politických systémů. Portál: Praha: 353-366.
  • da Silva, Milton M.: 1975. Modernization and Ethnic Conflict: The Case of the Basque. Comperative Politics. 2/7, 227-251.
  • Jacob, James E.: 1994. Hills of Confict. University of Nevada Press: Reno.
  • Kunc, Jiří: 2000. Stranické systémy v re/konstrukci: Belgie, Itálie, Španělsko, Československo, Česká republika. Sociologické nakladatelství (Slon): Praha.
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše