Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Role dalších aktérů v rámci agrobyznysu - navazující fáze zpracování a distribuce

«»
Přípona
.pdf
Typ
seminární práce
Stažené
1 x
Velikost
0,9 MB
Jazyk
český
ID projektu
6254
Poslední úprava
27.07.2015
Zobrazeno
1 392 x
Autor:
jiri.hosko
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
1 ÚVOD
Rozhodující úloha zemědělství byla vždy spojována se zabezpečením dostatku potravin pro obyvatelstvo. Pro přežití lidí je potravinářský průmysl jedním z nejdůležitějších a již od počátku byla výroba potravin neodmyslitelnou lidskou činností. Jídlo a tedy potraviny představují základní hmotnou potřebu člověka, bez které by nemohl existovat. Hlavním posláním tohoto odvětví je tudíž produkce kvalitních a zdravotně nezávadných potravin pro všechny skupiny obyvatelstva. Také Ministerstvo průmyslu a obchodu ve své studii1 uvádí, že „charakteristickým rysem odvětví potravinářských výrobků a výroby nápojů je zaměření na zpracování a distribuci produkce zemědělství na spotřební trh. Zajišťování výživových potřeb obyvatel činí právě z tohoto odvětví strategický sektor.“
Tato seminární práce se zabývá rolí dalších aktérů v rámci agrobyznysu, konkrétně navazující fází zpracování a distribuce a je rozdělena do dvou základních částí.
První část seminární práce se podrobněji věnuje potravinářskému průmyslu v České republice - jeho základním charakteristikám, vývojovým tendencím a jednotlivým odvětvím v rámci klasifikací OKEČ a CZ-NACE. Současně jsou také sledovány významné zpracovatelské kapacity ve zvolených regionech, přesněji v Ústeckém a Jihočeském kraji.
Část druhá se poté zabývá obchodními řetězci, které jsou chápány jako nové paradigma v odvětví maloobchodu v České republice, a jejich projevy ve vybraných krajích. Je zkoumána podnikatelská struktura rozhodujících subjektů a zdůrazněna role distribuční fáze. Součástí práce je také stanovení následujících dvou výzkumných otázek:
1) Jaká je role, pozice a struktura potravinářského průmyslu v ČR celkem a z hlediska jednotlivých skupin oborů (OKEČ, CZ-NACE)?

Klíčová slova:

potravinářský průmysl

obchodní řetězec

maloobchod

zvolené regiony

farmářské trhy



Obsah:
  • OBSAH
    1 ÚVOD -4-
    2 POTRAVINÁŘSKÝ PRŮMYSL ČR -5-
    2.1 Charakteristika odvětví -5-
    2.2 Pozice odvětví v rámci zpracovatelského průmyslu -6-
    2.3 Situace a vývoj potravinářství v ČR -6-
    2.3.1 Cenový vývoj -6-
    2.3.2 Základní produkční charakteristiky -7-
    2.3.2.1 Vývoj počtu podniků v potravinářství -7-
    2.3.2.2 Tržby za prodej vlastních výrobků a služeb -7-
    2.3.2.3 Účetní přidaná hodnota -8-
    2.3.2.4 Počet zaměstnaných osob v potravinářství -8-
    2.4 Výrobní obory potravinářského průmyslu -9-
    2.4.1 Odvětvová klasifikace ekonomických činností (OKEČ) -9-
    2.4.2 Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE) -11-
    2.5 Významné zpracovatelské kapacity v nejvýznamnějších oborech PP v Ústeckém a Jihočeském kraji -14-
    2.5.1 Nejvýznamnější obory potravinářského průmyslu v ČR -14-
    2.5.2 Významné zpracovatelské kapacity v oboru Zpracování a konzervování masa a masných výrobků pro Jihočeský a Ústecký kraj -15-
    2.5.3. Významné zpracovatelské kapacity v oboru Výroba mléčných výrobků pro Jihočeský a Ústecký kraj -16-
    2.5.4 Významné zpracovatelské kapacity v oboru Výroba pekařských, cukrářských a jiných moučných výrobků pro Jihočeský a Ústecký kraj -18-
    2.5.5 Významné zpracovatelské kapacity v oboru Výroba nápojů -19-
    2.5.5.1 Jihočeský kraj -19-
    2.5.5.2 Ústecký kraj -20-
    3 OBCHODNÍ ŘETĚZCE - NOVÉ PARADIGMA V ODVĚTVÍ MALOOBCHODU, PROJEVY VE ZVOLENÝCH REGIONECH -21-
    3.1 Vliv navazujících fází včetně distribuce v komoditní vertikále -21-
    3.2 Maloobchod v ČR, vývoj po roce 1989 -22-
    3.3 Jihočeský kraj -24-
    3.3.1 Obecná charakteristika kraje -24-
    3.3.2 Maloobchod v Jihočeském kraji -25-
    3.4 Ústecký kraj -27-
    3.4.1 Obecná charakteristika kraje -27-
    3.4.2 Maloobchod v Ústeckém kraji -27-
    3.5 Podnikatelská struktura distribuční fáze -28-
    3.6 Regionální speciality -31-
    3.6.1 Jihočeský kraj -32-
    3.6.2 Ústecký kraj -33-
    3.7 Rozhodující subjekty navazujících článků v regionech -35-
    3.7.1 Jihočeský kraj -35-
    3.7.1.1 Madeta -35-
    3.7.2 Ústecký kraj -37-
    3.7.2.1 Bohušovická mlékárna -37-
    3.7.2.2 Agrokomplex spol. s r. o. -38-
    3.8 Úloha a postavení farmářských trhů, jejich výhody a nevýhody -38-
    4 ZÁVĚR -41-
    5 SEZNAM POUŽITÝCH ZDROJŮ A LITERATURY -42-
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše