Popis:
TUKY(Lipidy)
Chemickým složením jsou tuky směsi organických esterů a to glycerolových.
Z kyselin se v tucích vyskytují hlavně kyselina MÁSELNÁ, PALMITOVÁ, STEAROVÁ, OLEJOVÁ atd.
Jsou-li mastné látky za obyčejné teploty tuhé, nazýváme je TUKY, jsou-li kapalné, nazýváme je OLEJI. Tuky(estery) se nacházejí v živočišných tucích a rostlinných olejích. Jsou nerozpustné ve vodě, ale rozpouštějí se v organických rozpouštědlech. Tuky jsou tuhé nebo polotekuté lipidy tvořené nasycenými karboxylovými kyselinami.
Tuky můžeme označit jako zdroje a zásobníky energie v naší stravě. Měli bychom dávat přednost tukům rostlinným před tuky živočišními. Jsou lépe stravitelné a neobsahují cholesterol, který je ve větší míře škodlivý. Vhodný je např. olej olivový, slunečnicový, sójový a podzemnicový.
Klíčová slova:
tuky
kyseliny máselná
kapalné tuky
pevné tuky
rostlinné tuky
výroba másla
mononenasycené tuky
Obsah:
- Tuky(lipidy)
Kapalné tuky
Pevné (mazlavé) tuky
Živočišné tuky
Rostlinné tuky
Esenciální mastné kyseliny
K čemu?
Mastné kyseliny a jejich vliv na zdraví
Nasycené mastné kyseliny - safa (saturated fatty acids)
Mononenasycené mastné kyseliny - mufa (monounsaturated fatty acids)
VÍcenenasycené mastné kyseliny - pufa (polyunsaturated fatty acids)
Trans mastné kyseliny - tfa (trans fatty acids)
VÝroba rostlinných tuků pro začátečníky
VÝroba másla pro začátečníky