Hledej Zobraz: Univerzity Kategorie Rozšířené vyhledávání

12 663
projektů

Rostlinné a živočišné tuky

«»
Přípona
.doc
Typ
seminární práce
Stažené
0 x
Velikost
0,1 MB
Jazyk
český
ID projektu
9157
Poslední úprava
05.12.2016
Zobrazeno
1 086 x
Autor:
goldenlife
Facebook icon Sdílej na Facebooku
Detaily projektu
Popis:
TUKY(Lipidy)

Chemickým složením jsou tuky směsi organických esterů a to glycerolových.
Z kyselin se v tucích vyskytují hlavně kyselina MÁSELNÁ, PALMITOVÁ, STEAROVÁ, OLEJOVÁ atd.
Jsou-li mastné látky za obyčejné teploty tuhé, nazýváme je TUKY, jsou-li kapalné, nazýváme je OLEJI. Tuky(estery) se nacházejí v živočišných tucích a rostlinných olejích. Jsou nerozpustné ve vodě, ale rozpouštějí se v organických rozpouštědlech. Tuky jsou tuhé nebo polotekuté lipidy tvořené nasycenými karboxylovými kyselinami.

Tuky můžeme označit jako zdroje a zásobníky energie v naší stravě. Měli bychom dávat přednost tukům rostlinným před tuky živočišními. Jsou lépe stravitelné a neobsahují cholesterol, který je ve větší míře škodlivý. Vhodný je např. olej olivový, slunečnicový, sójový a podzemnicový.

Klíčová slova:

tuky

kyseliny máselná

kapalné tuky

pevné tuky

rostlinné tuky

výroba másla

mononenasycené tuky



Obsah:
  • Tuky(lipidy)
    Kapalné tuky
    Pevné (mazlavé) tuky
    Živočišné tuky
    Rostlinné tuky
    Esenciální mastné kyseliny
    K čemu?
    Mastné kyseliny a jejich vliv na zdraví
    Nasycené mastné kyseliny - safa (saturated fatty acids)
    Mononenasycené mastné kyseliny - mufa (monounsaturated fatty acids)
    VÍcenenasycené mastné kyseliny - pufa (polyunsaturated fatty acids)
    Trans mastné kyseliny - tfa (trans fatty acids)
    VÝroba rostlinných tuků pro začátečníky
    VÝroba másla pro začátečníky
O souborech cookie na této stránce

Soubory cookie používáme pro funkční účely, pro shromažďování a analýzu informací o výkonu a používání stránky.

Nastavení Povolit vše