Popis:
Trávicí soustava a výživa
Trávicí soustava má dva základní úkoly:
mechanicky a chemicky zpracovat potravu (trávení)
zpracovanou potravu vstřebat (vstřebávání = resorbce)
Trávení mechanické
Mechanické rozmělňování probíhá za pomoci jazyka a zubů, mechanické promíchání probíhá v žaludku a ve střevech. Na trávení se podílejí také trávicí šťávy (chemická stránka), které obsahují enzymy, které štěpí živiny.
Vstřebávání potravy
Rozštěpené látky je nutno vstřevat, rozlišujeme dva typy vstřebávání (resorbce):
aktivní - probíhá za pomoci speciální sliznice (například střevní sliznice s klky), která přijímá rozštěpené látky a vede je do krve mízy
pasivní - některé látky (například léky, alkohol, nerostné látky) volně prostupují sliznicí střeva
Obecná stavba trávicí trubice
Trávicí trubice je složena ze 4 vrstev:
sliznice (mukóza) - vnitřní vrstva trávicí trubice, někde je hladká (například v dutině ústní), jinde zřasená (například v žaludku). Ve střevě vytváří klky, které zvětšují povrch střeva.
podslizniční vazivo (submukóza) - přidržuje sliznici ke svalovině a brání prostupu škodlivinám
hladká svalovina - je upravena do vrstvy kruhové (leží uvnitř) a vrstvy podélně (zevně). Hladká svalovina posunuje přijatou potravu (peristaltika)
seróza (peritoneum) - je na povrchu
Klíčová slova:
mukóza
cavum oris
peristaltika
žaludek
hladké svalstvo
tenké střevo
Obsah:
- Trávení mechanické
Vstřebávání potravy
Obecná stavba trávicí trubice
Popis hlavních úseků trávicí soustavy
Dutina ústní (cavum oris)
Hltan
Žaludek
Tenké střevo
Slinivka břišní
Tlusté střevo
Fyziologie výživy
Složení potravy